Moerdijk benoemd tot bijvriendelijke gemeente

Geplaatst: 20-6-2018

De gemeente Moerdijk mag zich officieel bijvriendelijke gemeente noemen. Van de 380 gemeenten in Nederland hebben er op dit moment slechts 27 dit predicaat. Moerdijk is bijvriendelijk vanwege de maatregelen die de gemeente neemt om de wilde bijen een goede leefomgeving te bieden.

De wilde bij heeft het moeilijk. Van de 358 soorten die in Nederland voorkomen, worden er 109 met uitsterven bedreigd. En dat terwijl bijen cruciaal zijn voor de productie van ons eten: 80% van de voedselgewassen wordt bestoven door insecten als de wilde bij.

Groener en duurzamer

Wethouder Désirée Brummans is blij met de erkenning: “We zien dit als het begin van een groenere, duurzamere omgeving.”
Overal in de gemeente wordt gewerkt aan duurzaamheid en biodiversiteit. Brummans: “Komend najaar vervangen we diverse plantvakken in Standdaarbuiten en Fijnaart, of we vormen ze om naar bloemrijk gras. Zo creëren we niet alleen een bij- en vlindervriendelijke, maar ook een klimaatbestendige inrichting. En in Willemstad bijvoorbeeld: aan de walsloot zijn vorig jaar lindes gerooid omdat ze te weinig ruimte hadden om goed te wortelen. Ter vervanging zijn daar ruim 180 bomen geplant van
9 verschillende soorten, zoals wilde appel, walnoot, zomereik en Hollandse iep.”
Ook Zevenbergschen Hoek komt aan de beurt. “Na de wegwerkzaamheden aan de Driehoefijzerstraat en de Hoofdstraat worden daar van voor tot achter vaste planten gepoot. Dit wordt één groot bijenlint, dwars door de kern.”

Bloemrijk gras

Wilde bijen vliegen niet ver, daarom is het belangrijk dat overal voldoende voedsel is in de vorm van bloeiende bloemen. Binnen de bebouwde kom vormt de gemeente daarom grasstroken om naar bloemrijk gras. Gemaaid gras wordt bij veel bermen meteen opgeruimd, zodat de bodem schraler wordt en kruiden die goed zijn voor wilde bijen meer kans krijgen. Komend najaar worden in het buitengebied extra struiken en bomen geplant waar bijen en andere insecten voedsel kunnen vinden en kunnen schuilen.

Veel potentie

In de gemeente Moerdijk zijn 30 verschillende soorten wilde bijen geteld. Vooral de lichte wilgenzandbij en de fluitenkruidbij voelen zich er thuis. Maar dat kunnen er nog veel meer worden: met bijvriendelijk groenbeheer is de gemeente potentieel een geschikte leefomgeving voor zo’n 150 soorten. Voor het bijvriendelijk beheer heeft de gemeente subsidie ontvangen van de provincie Noord-Brabant.