Zin in avontuur komend weekend?

Geplaatst: 22-6-2018

Kom zaterdag 23 juni 2018 naar Heijningen voor De Sprong en het Zuiderwaterlinie Festival bij Fort Sabina en zondag 24 juni voor de Veldtochten van de Hel en Sabina in Heijningen en van het Maurits Mysterie in Willemstad. Wethouder Thomas Zwiers: ‘Een prachtig gebied dat het waard is om te ontdekken met een gemeenschappelijke geschiedenis op de grens van land en water. Ook in onze gemeente vinden er komend weekend bij diverse locaties activiteiten plaats’.

In het kort

  • Fort Sabina heette oorspronkelijk ‘De Ruijter’ en werd in 1811 gebouwd door Napoleon. Samen met Fort de Hel, Fort Bovensluis, Fort Buitensluis (Numansdorp) en Fort Frederik (Ooltgensplaat) vormden zij de Stelling van Willemstad, een sterk front dat ons verdedigde tegen de vijanden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bood het fort dekking aan inwoners.
  • Nabij de trotse schoonheid van Fort Sabina en Fort de Hel wagen civiele parachutisten De Sprong. Ook burgemeester Klijs heeft de uitdaging aangenomen en doet mee aan De Sprong.
  • Laat je na een indrukwekkend luchtspektakel inspireren door de gastvrijheid en het prachtige natuurgebied tijdens de Zuiderwaterlinie Festival op zaterdag 23 juni en de Veldtochten van de Hel en Sabina in Heijningen en van het Maurits Mysterie in Willemstad op zondag 24 juni!

De Sprong

Op zaterdag 23 juni ga je langs de Zuiderwaterlinie op avontuur. Laat je verrassen door De Sprong. Geniet van een adembenemend luchtspektakel en kom kijken hoe tientallen parachutisten en burgemeester Klijs De Sprong wagen.

Militaire fly-by: ca. 11.40-12.40 uur
De Sprong: 14.00 uur
Toegang is gratis.

Zuiderwaterlinie Festival

Parachutisten en bezoekers wacht een zachte landing met kunst, muziek en theater in het grootste fort langs de linie. Het fort wordt deze dag bevolkt door luidruchtige lieden, een kletsmajoor, De Heeren van Thans en levende standbeelden. Podiumkunstenaar Peer de Graaf popt op en zingt levensliederen. Negen getalenteerde jonge kunstenaars exposeren hun werk dat is geïnspireerd op de historie van het fort. In het poortgebouw is een video-installatie te zien van beelden van de Eerste Wereldoorlog uit de Stelling van Willemstad. Opgepast allemaal voor de verhalen van Rik Vuur, daar spatten de vonken letterlijk van af!

Tijd: 13.00 -17.30 uur.
Toegang is gratis.

Locatie

Fort Sabina aan de Fortweg 1, 4794 SC Heijningen. Let op: Fort Sabina kan deze dag alleen worden bereikt met een pendeldienst. Bezoekers kunnen deze dag niet parkeren bij het Fort Sabina zelf. Er kan geparkeerd worden bij de Volkeraksluizen en op de parkeerplaats tegenover Van Bellen Surf & Snow aan de Lantaarndijk. Verkeersregelaars bij de Volkeraksluizen en bewegwijzering leiden bezoekers naar de beschikbare parkeerplaatsen. Voor mindervaliden wordt bij Fort Sabina een uitzondering gemaakt. Zij kunnen op vertoon van hun mindervalidenpas wel bij het fort parkeren. Zie bijgaand kaartje voor het parkeer- en bewegwijzerplan.

Parkeermogelijkheden en pendeldienst

Veldtochten 24 juni Heijningen/Willemstad

Ga mee op een geheimzinnige missie tijdens de Veldtocht van de Hel en Sabina in Heijningen en de Veldtocht van het Maurits Mysterie in Willemstad. Tijdens deze Veldtochten kun je je laten meevoeren door voorstellingen op bijzondere locaties, opzwepende muziek langs de oevers van de linie, gedichten en dans op onverwachte ogenblikken. Laat je veroveren! Een kistje bomvol informatie wijst je tijdens deze Veldtochten de weg. Bereid je voor op onverwachte ontmoetingen. Zo zal stripheldin  Eefje Wentelteefje je stevig aan de tand voelen; wat is dat nu eigenlijk, zo’n waterlinie?  Maar wees gewaarschuwd. Er loopt ook een rare rekruut rond op zoek naar ‘vreemde vogels’; wellicht dat jij hem kan helpen? En uiteraard mag op het Napoleontische Fort De Hel het vuur niet ontbreken. Luister naar de passievolle verhalen van Rik Vuur, waar letterlijk de vonken vanaf spatten.

De Veldtocht van het Maurits Mysterie start in het jachthuis van prins Maurits. Tijdens een multimediabeleving in de prachtige Canon kamer en de film ‘Stoutmoedig Staaltje’ leer je meer over de geschiedenis van de Stelling van Willemstad. Ook kun je in het Mauritshuis de Gastelse kaart en de Mauritskaart (1565 – 1590) en de heemkundezolder met een vaste collectie van duizenden heemkundige voorwerpen, oude foto’s en kaarten bewonderen. Bezoek ook het kruithuis bij Bastion Utrecht aan het Molenpad 28 in Willemstad en ontmoet  Menno van Coehoorn, de vestingbouwer van weleer. Eindig het offensief met een zeer bijzonder mini-concert in de caravan van ene meneer ‘Rodero‘.

Online tickets 10 euro p.p.

Wil je zeker zijn van een kaartje? Bestel dan hier je online ticket via www.zuiderwaterliniefestival.nl. Print deze uit en neem het ticket mee naar de Veldtocht. Kaarten zijn ook op zaterdag 23 juni te koop bij Fort Sabina, omdat het feest is: tweede persoon gratis (alleen bij aankoop op Fort Sabina)! 
Er kunnen maximaal 30 deelnemers mee per Veldtocht.

Vertrektijden

12.00,13.00,14.00,15.00,16.00,17.00 uur

Duur

2 tot 2,5 uur. Op Fort Sabina staat een huifkar gereed om je terug te brengen naar de startlocatie.

Bijzonderheden

De Veldtochten zijn ook geschikt voor kinderen onder begeleiding van ouders. Startpunten zijn Fort de Hel aan de Helsedijk 85 in Willemstad en het Mauritshuis aan de Hofstraat 1 in Willemstad. Er is bij Fort de Hel beperkt ruimte om te parkeren. Op een minuut loopafstand ligt de carpoolplaats bij Afslag Willemstad op de A29. Daar kan ook geparkeerd worden. Tickets kunnen – indien nog beschikbaar – op 24 juni gekocht worden aan de deur (contante betaling).