Best bewaard geheim transformeert in fonkelende diamant

Geplaatst: 9-3-2018

‘Het best bewaarde geheim van West-Brabant’ wordt het vaak genoemd. Grote kans echter dat Fort Sabina in Heijningen over niet al te lange tijd van best bewaard geheim is getransformeerd in een van de bekendste en bijzondere trekpleisters van Moerdijk en omstreken. In elk geval wel als het ligt aan de gemeente Moerdijk en de stichting Fort Sabina.nl.

Zij ondertekenden eerder deze maand een exploitatieovereenkomst die moet zorgen dat het in opdracht van Napoleon gebouwde historische verdedigingswerk mee kan in de (hedendaagse) vaart der volkeren. “Kom je op dit fort dan ben je meteen verliefd.” Dat laatste zijn de woorden van Arno Broeders. Hij geeft leiding aan de vrijwilligers die zich inzetten voor het onderhoud van Fort Sabina. “Als ik hier door de poort kom heb ik altijd het gevoel dat ik in een andere wereld kom”, verduidelijkt hij zijn liefde voor het fort. “Het historische gebouw, het glooiende groen er omheen; alsof de gewone wereld even niet meer bestaat.”

Toeristisch-recreatieve hotspot

Broeders is sinds 2010 betrokken bij het wel en wee van het fort. Hij zag sindsdien dankzij inspanningen en investeringen van gemeente, provincie, stichting en vrijwilligers Fort Sabina langzaam ‘op de kaart verschijnen’. Bezoekersaantallen groeiden tot zo’n 8.000 tot 10.000 per jaar. Stukje bij beetje werden delen van het fort opgeknapt en werden er voorzieningen toegevoegd. De exploitatieovereenkomst die nu is ondertekend moet de volgende zet zijn in de richting van het verder ontwikkelen van het fort tot een toeristisch-recreatieve hotspot met focus op gastvrijheid, natuur en cultuur/historie. Bij de exploitatie is er steeds extra aandacht voor lerend werken, leerwerkplekken en de inzet van medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt.

“Meer geld, meer armslag”

De komende pakweg tien jaar investeren provincie, gemeente en stichting zo’n 4 miljoen euro in de ontwikkeling van het fort. “Geld was altijd een probleem”, legt Broeders uit. “Maar nu is er meer geld en dus meer armslag.” Er liggen bijvoorbeeld plannen voor een nieuwe parkeerplaats, een amfibievoertuig dat pendeldiensten verzorgt tussen het fort en de Stelling van Willemstad en een ophaalbrug voor de poort van het fort. De vrijwilligers hebben de afgelopen tijd al hard gewerkt aan het restaureren van een deuren en ramen in het fort.

“Flonkerende diamant”

“Ik heb Fort Sabina al eerder vergeleken met een ruwe diamant”,  vertelt Thomas Zwiers (wethouder gemeente Moerdijk). “De komende jaren gaan we samen dus hard slijpen om te zorgen dat het een prachtige flonkerende diamant wordt.”

“Bezoekersaantallen groeien”

Ada Grootenboer (voorzitter van de stichting Fort Sabina.nl) sluit zich daarbij aan. “Aan de ene kant gaan we het verhaal van de geschiedenis van het fort nog beter vertellen. Maar ook zullen we nieuwe evenementen en meer activiteiten ontwikkelen zodat uiteindelijk de bezoekersaantallen groeien.”

“Nieuwe place to be”

Broeders ziet de toekomst in elk geval “heel goed tegemoet”, vertelt hij. “Ik ben tevreden als we het fort waar nodig hebben opgeknapt. En als we de bekendheid vergroten en zorgen dat we er zoveel mogelijk mensen binnenkrijgen en samenbrengen. De nieuwe place to be eigenlijk. Natuurlijk gaat dat lukken. Daar gaan we gewoon met z’n allen voor.”