Reizende tentoonstelling ‘zonder boer geen voer’ in gemeente Moerdijk

Geplaatst: 7-3-2018

Vanaf 14 maart tot en met eind juni komt de reizende pop-up tentoonstelling ‘zonder boer geen voer’ naar de gemeente Moerdijk! Op woensdag 14 maart om 16.00 uur opent wethouder Zwiers deze bijzondere tentoonstelling bij de kinderboerderij ‘De Dierenploeg’ in Zevenbergen, waar de tentoonstelling tot 9 mei te bekijken is. Daarna reist de tentoonstelling tot eind juni door naar het nationaal Vlasserij- en Suikermuseum in Klundert.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) Moerdijk. Het uitgangspunt van ‘zonder boer geen voer’ is een concept waarin archeologen en agrariërs op een positieve manier intensief samenwerken om ons gezamenlijk erfgoed op een duurzame wijze te ontsluiten. Het boerenbestaan als belangrijk onderdeel van onze samenleving in heden en verleden is een gezamenlijk thema.

Trending topics

De tentoonstelling sluit aan bij trending topics in de samenleving, zoals duurzaamheid, gezonder leven, lokaal geproduceerde producten consumeren en bescherming van erfgoed. Ook uit toeristisch oogpunt is het interessant, omdat het in een notendop laat zien wat het West-Brabantse ‘landschap’ zowel letterlijk als figuurlijk van oudsher te bieden heeft. Door samen te werken aan de inrichting van een tentoonstelling met een lokale insteek, ontstaat er begrip voor elkaars standpunten en wordt de interesse voor elkaars bezigheden gewekt.

Twee locaties

De tentoonstelling is te bezoeken op twee locaties in de gemeente. Vanaf 14 maart tot 9 mei 2018 is de expositie ‘zonder boer geen voer’ gratis te bezichtigen bij de kinderboerderij ‘De Dierenploeg’ aan de Vlimmeren 1 in Zevenbergen. De openingstijden van de expositie zijn op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.30 uur tot 16.30 uur. Bijgaand de uitnodiging wat betreft de opening van de tentoonstelling op 14 maart.
Na 9 mei 2018 tot en met eind juni verhuist de tentoonstelling naar het nationaal Vlasserij- en Suikermuseum aan de Stoofdijk 1a in Klundert. Ook hier is de expositie ‘zonder boer geen voer’ gratis te bezichtigen. De openingstijden van het nationaal Vlasserij- en Suikermuseum zijn woensdag van 09.30 uur tot 17.00 uur en op zaterdag- en zondagmiddag van 13.30 tot 17.00 uur.

Acht kisten en een doe-kist

De tentoonstelling is een op zichzelf staande ‘pop-up’ tentoonstelling, waarbij de  tentoonstellingsmeubels het uiterlijk hebben van kisten. Deze kisten vertellen het verhaal  van het concept ‘zonder boer geen voer’. Er zijn acht kisten: één per periode en een aanvullende doe-kist voor kinderen. Daarnaast is er een centrale zuil als startpunt (met introductietekst en colofon), waarin een beeldscherm met filmmateriaal (bijv. over materiaal van de eerste melkmachines) is opgenomen. Ook is er een touchscreen-computer met een spel waarin op interactieve en speelse wijze wordt uitgelegd waarom vondsten zich (diep) in de grond bevinden en wat de rol van de boeren hierin is geweest. Deze zuil laat goed de verbinding zien tussen de traditionele opstelling van vondsten in een vitrine met tekstborden en het ontsluiten van informatie via digitale wegen. Er wordt op de zuil ook aandacht gegeven aan de geschiedenis van de betreffende locatie (deze wordt dus op de specifieke locatie aangepast).

Scholenprogramma

Onderdeel van deze tentoonstelling is een bijzonder scholenprogramma voor de groepen 5/6 van de basisschool over het belang van de agrarische sector voor ons dagelijks leven, waarvoor elf scholen uit onze gemeente hun belangstelling kenbaar hebben gemaakt. Per locatie wordt er een educatief scholenprogramma gegeven, waarbij de deelnemende basisscholen worden opgesplitst over beide locaties.  Naast het scholenprogramma kunnen ouders, opa’s en oma’s met hun (klein)kinderen  en andere belangstellenden de tentoonstelling ook op eigen gelegenheid bezoeken.