Buurtcheck door de jeugd als maatschappelijke stage voor scholieren Markland College

Geplaatst: 7-5-2018

Op dinsdag 8 mei 2018 loopt een groep scholieren uit 3 VWO van het Markland College hun maatschappelijke stage in de gemeente Moerdijk. Zij doen dit in de vorm van een buurtcheck uitgevoerd door de jeugd. De buurtcheck is een manier om ook de visie van de jeugd op de kwaliteit van de openbare ruimte mee te nemen. Wethouder Thomas Zwiers opent de maatschappelijke stage, dinsdagochtend 8 mei om 08.45 uur in de raadzaal van het gemeentehuis.

De scholieren krijgen aansluitend onder andere een korte toelichting van de opdracht en het gebruik van de Buiter Beter app. Daarnaast brengen de leerlingen om 09.15 uur in groepjes via filmpjes of presentaties in beeld hoe zij als jongeren de openbare ruimte beleven.

In het kort

  • Doel maatschappelijke stage is jongeren tijdens hun schooltijd kennis te laten maken met de samenleving en daar een vrijwillige bijdrage aan te leveren.
  • Via filmpjes, presentaties en de buurtcheck laten jongeren zien hoe zij de openbare ruimte in de gemeente beleven. De buurtcheck is een manier om ook de visie van de jeugd op de kwaliteit van de openbare ruimte mee te nemen.
  • De jongeren beoordelen samen met hun begeleiders of de omgeving in de diverse dorpen en stadjes voldoet aan de vooraf vastgestelde kwaliteit. Is de buurtchecklocatie schoon, heel en veilig.

Buurtcheck door jeugd

In de ochtend vindt er vanaf 09.45 uur een Buurtcheck door scholieren plaats in Zevenbergen, Langeweg, Fijnaart, Klundert en Standdaarbuiten. In de middag gaan de scholieren naar Moerdijk, Zevenbergschen Hoek, Willemstad, Noordhoek en Zevenbergen. Samen met enkele gebiedsbeheerders van de gemeente kijken de scholieren kritisch naar de kwaliteit van de openbare ruimte. Ze geven hiervoor een beoordeling en maken onder andere foto’s en filmpjes. De resultaten hiervan worden aan het eind van de dag ingeleverd tijdens de gezamenlijke afsluiting om 14.30 uur in raadzaal van het gemeentehuis.

Doel maatschappelijke stage

Gemeente Moerdijk, Markland College Zevenbergen en de Vrijwilligerscentrale hopen, onder andere via de maatschappelijke stage, jongeren te stimuleren zich in te zetten voor de samenleving en op die manier hun betrokkenheid bij de maatschappij te vergroten. Kenmerkend voor een maatschappelijke stage is dat er een balans is tussen leren en iets doen voor de samenleving.