Buxusmot bestrijden

Geplaatst: 2-5-2018

Kale takken, dode blaadjes en spinsels in uw buxus? Dan heeft u waarschijnlijk last van de buxusmot. Zodra de temperatuur boven de 10 ºC komt, komen de rupsen van deze mot massaal uit hun eitjes. Ze vreten in korte tijd buxusstruiken kaal en zijn lastig te bestrijden.

Spuiten of afknippen

De gemeente Moerdijk bestrijdt de mot in buxusplanten die op gemeentegrond staan. In uw eigen tuin kunt u de volgende maatregelen nemen:

  • Verwijder de rupsen en poppen met de hand en knip spinsels uit de struik. Doe dit regelmatig, ook in de zomer en de herfst.
  • Bestrijdingsmiddelen tegen buxusrups zijn te koop bij onder meer tuincentra. De behandeling moet u regelmatig herhalen en er is geen garantie op succes. De bestrijdingsmiddelen zijn vaak op basis van pyrethrine. Hoewel pyrethrinen een natuurlijke oorsprong hebben, zijn ze giftig voor bijen en hommels. Gebruik ze daarom niet in de buurt van bijvriendelijke planten en volg altijd de gebruiksaanwijzing.
  • Is uw buxus zwaar aangetast, dan kunt u de struik het best zo laag mogelijk afknippen of volledig verwijderen.
    Hebben de buren een buxus in de tuin? De bususmot verspreidt zich snel, dus het is belangrijk dat zij ook actief met de bestrijding aan de slag gaan.

Afvoeren

Afgeknipte takken en verwijderde planten mogen gewoon bij het groenafval. U kunt het afval ook inleveren bij de milieustraat aan de Fuutweg 4 in Klundert.

Meer informatie over buxusmot: www.milieucentraal.nl/nieuws/2017/mot-met-de-buxusmot/

Kijk voor de openingstijden van ons milieustation op: Milieustation.