Grazende schapen op wallen en singels Willemstad

Geplaatst: 18-5-2018

De wallen en singels van Willemstad worden door van Driel Landschapsbeheer onderhouden door het inzetten van schapen. Een handige manier om er voor te zorgen dat het groen er goed bij staat op een milieuvriendelijke en ecologische manier. Vanuit van Driel Landschapsbeheer werd er op vrijdag 18 mei een rondleiding gegeven op de wallen en singels van Willemstad. Bas van Heijningen en Didi Woning lopen stage bij van Driel Landschapsbeheer vanuit hun twee-jarige opleiding schaapsherder in Velp. Bas legde tijdens de excursie aan de aanwezigen uit en liet hen zien wat voor invloed schapenbegrazing heeft op een gebied en wat dit betekent voor de flora en fauna. Didi Woning gaf een demonstratie schapendrijven.

In het kort

  • Doel van de begrazing door schapen is meer structuur en een gevarieerd beeld in flora en fauna.
  • Het inzetten van een schaapskudde heeft veel voordelen: goedkoper, milieuvriendelijke manier van groenbeheer en draagt bij aan de kwaliteit van het terrein.
  • Door de verplaatsing van de schaapskudde verspreiden planten en zaden zich over een groter gebied.

Begrazing door schapen

De schapen houden een gebied bij van circa 12 hectare. De kudde verplaatst zich waardoor de zaden van planten op een groter gebied worden verspreid. Dat draagt bij aan de groei van steeds meer bijzondere planten, zoals vogelmelk en keverorchissen. Hierdoor treedt er meer “biodiversiteit” op. Het doel van begrazing door schapen is dan ook om in een gebied meer structuur en een gevarieerder beeld in plantengroei en fauna te creëren. Er ontstaan ecologische verbindingszones die zorgen voor een grotere eenheid voor planten en dieren.

Het inzetten van een schaapskudde heeft vele voordelen ten opzicht van het maaien van graslanden. Het begrazen is prijstechnisch goedkoper en duurzaam. De schapen veroorzaken geen schade  aan de bodemstructuur. Uiteraard is het een milieuvriendelijke manier van groenbeheer, er is geen brandstof nodig, er is geen geluidsoverlast  en draagt het bij aan de kwaliteit van het terrein. Ook zijn er dan geen problemen meer met moeilijk te bereiken stukken grond. Schapen eten de voedzame grassen selectief weg, waar kruiden in de graslanden van profiteren.

Belevenis schaapskudde

Rondtrekkende schaapskuddes zijn daarnaast ook een prachtig plaatje om te zien. Fietsers en wandelaars staan graag even stil om de schaapskudde te bewonderen. Ze knopen een praatje aan met de herder om over de schapen en hun bijdrage aan natuurbeheer te praten. De belevenis rond de kudde wordt dan ook steeds belangrijker.