Inbraken tijdens donkere dagen tegengaan

Geplaatst: 19-10-2018

Nu het buiten langer donker dan licht is, grijpen inbrekers het duister aan om hun slag te slaan. De politie ziet in de winterperiode vaak een toename van het aantal woninginbraken. Wat kunt u zelf doen om het inbrekers lastiger te maken?

Stelt u zich voor dat iemand uw woning binnendringt. Thuis; de plek waar u zich het veiligst moet voelen worden uw spullen gestolen. Zelfs op het moment dat u ligt te slapen. Woninginbraken hebben een enorme impact op mensen. Wat kunt u zelf doen om inbrekers buiten de deur te houden?

Voorkomen is beter dan genezen

Ziet u iets verdachts? Aarzel dan niet en bel 112. Zestig procent van de aanhoudingen voor een woninginbraak gebeurt op heterdaad. Daarvan begon 80 procent met een melding van een alerte inwoner. De politie kan niet overal op elk moment zijn, maar met uw extra ogen en oren kunnen we samen iets tegen woninginbrekers doen.

3L-principe

Als inbrekers ergens een hekel aan hebben, is dat het 3L-principe: Licht, Lawaai en Lang werk. Inbrekers proberen de kans om gepakt te worden zo klein mogelijk te maken. Daarom slaan ze vaak toe in het donker. Ze worden gehinderd als er ineens een lamp aangaat. En ze vinden het niet fijn als ze te maken krijgen met een slot dat een paar minuten duurt om open te maken. Kortom, zorg voor goede sloten. Vergeet ook niet om uw deuren en ramen goed af te sluiten, zowel op de onder- als bovenverdieping. Vergist u zich niet: 15 procent van de diefstallen uit een woning vindt nog steeds plaats door insluiping omdat een deur of raam niet (goed) was afgesloten.

Financiering van inbraakpreventie bij u thuis

Wij vinden het als gemeente belangrijk dat onze inwoners veilig en comfortabel kunnen wonen. Daarom hebben we de Stimuleringslening in het leven geroepen. Met deze lening kunt u tegen een lage rente uw woning comfortabeler en veiliger maken op het gebied van duurzaamheid, levensloopbestendigheid, veiligheid en inbraakpreventie. Zo werken wij samen met de organisatie Inbraakproof. Zij kunnen u adviseren over het beveiligen van uw woning. Kijk voor meer informatie over onze lening op www.moerdijk.nl/stimuleringslening.

Meer tips om inbrekers buiten de deur te houden kunt u vinden op de website van de politie www.politie.nl.