Moerdijkse gladheidsbestrijders klaar voor de winter

Geplaatst: 24-10-2018

Terwijl het kwik vorige week tot zomerse hoogten steeg, werd in het gemeentehuis de laatste hand gelegd aan het gladheidsbestrijdingsplan. Hoewel de prettige temperaturen van wethouder Jack van Dorst nog wel even mogen aanhouden, ziet hij het koude seizoen met vertrouwen tegemoet: “We zijn er klaar voor.”

In het kort

  • De gemeente Moerdijk heeft 8 strooiroutes over de belangrijkste wegen van de gemeente. Dat zijn doorgaande routes, wegen die een wijk ontsluiten, busstations en een aantal belangrijke fietspaden.
  • Is het langere tijd extreem weer en ontstaan er knelpunten, dan wordt ook op andere plaatsen gestrooid. Bijvoorbeeld de voetpaden bij verzorgingshuizen en busstations, en wegen bij openbare gebouwen.  
  • Zodra er gladheid wordt verwacht, wordt er zo veel mogelijk preventief gestrooid op de 8 routes. De eerste strooiactie is vaak in november, de laatste in maart. Gemiddeld gaan de gladheidsbestrijders 25 tot 35 keer op pad per seizoen.

Drukke straten eerst

Moerdijk is een uitgestrekte gemeente met een groot en divers wegennet: van drukke doorgaande routes tot verkeersluwe polderwegen. Het gladheidsbestrijdingsplan houdt rekening met de verkeersintensiteit: de drukste straten en paden hebben prioriteit. Niet alleen omdat die wegen het meest worden gebruikt, maar ook omdat strooizout er veel beter werkt. Het verkeer verspreidt namelijk het zout over het wegdek en vermengt het met de ijzel of de sneeuw. 

In straten waar minder wordt gereden, werkt zout strooien veel minder goed. Wethouder Jack van Dorst: “Daarom is het moeilijk om sneeuw en ijzel snel onder controle te krijgen in woonwijken, op fietspaden en op wegen in het buitengebied.” Wat volgens de wethouder niet wil zeggen dat er nooit buiten de vaste routes wordt gestrooid: “De 8 strooiroutes zijn de basis, die strooien we altijd. Maar als het langere tijd extreem weer is met veel ijzel of sneeuw, dan kunnen er knelpunten ontstaan buiten de normale routes en breiden we de acties uit. Dan worden bijvoorbeeld winkelgebieden gestrooid, trappen en de omgeving van seniorenwoningen en zorgcentra.”

27 keer per seizoen

De veiligheid van weggebruikers staat centraal. Dat betekent: preventief zout strooien zodra er gladheid wordt verwacht, en bij sneeuw zo nodig meerdere malen sneeuwschuiven.Vorige winter werd op 6 november voor het eerst gestrooid en op 16 maart voor het laatst. De strooiwagens gingen 29 keer op pad – één keer vaker dan in de winter ervoor, toen er 28 strooiacties waren. Gemiddeld over de afgelopen 8 jaar rukten de gladheidsbestrijders 27 keer uit per seizoen. Tijdens strengere winters met meer extreme weersomstandigheden, zoals in het seizoen 2010-2011, kwamen ze 60 keer in actie. In de milde winter van 2013-2014 gebeurde dat slechts 5 keer. 

Nat zout

De gemeente Moerdijk heeft één jeep met aanhanger, twee vrachtwagens, één kleine tractor met sproeiunit die op fietspaden en moeilijk bereikbare plekken kan komen en vier bussen die op de bus hun strooier hebben staan. Een minimumvoorraad van 60 ton strooizout, goed voor vier strooibeurten, ligt op voorraad. En binnen 48 uur kan altijd een aanvullende voorraad worden geleverd. 
Moerdijk strooit met nat zout, dat is een oplossing van droog zout vermengd met pekel. Nat zout waait minder makkelijk weg, wordt beter verspreid door de voertuigen die er overheen rijden, het is goedkoper en minder milieubelastend. 
Per strooibeurt werd vorig jaar gemiddeld 12,1 ton zout gebruikt. Jack van Dorst: “Een mooie besparing ten opzichte van de winter ervoor, toen het gemiddelde verbruik 15 ton was, zonder dat het ten koste ging van de veiligheid.” 

Dag en nacht paraat

De gladheidscoördinator van de buitendienst van de gemeente Moerdijk beslist wanneer de strooiwagens de weg op gaan. Dat doet hij op basis van de weersverwachting van Meteoconsult, de resultaten van metingen van twee eigen meetstations (die onder andere de temperatuur en het vocht- en zoutgehalte van het wegdek registreren) en na overleg met de meteoroloog die 24/7 ter beschikking staat. Dag en nacht is er een team gladheidsbestrijders oproepbaar om aan de slag te gaan.

Schone stoep

De gemeente komt in actie tegen gladheid, maar inwoners hebben zelf ook een verantwoordelijkheid om hun stoep en straat veilig te houden in tijden van ijzel en sneeuw. Een aantal tips:

  • Houd de stoep voor de woning en de toegang naar de woning sneeuwvrij; 
  • Zorg dat goten en rioolputten niet geblokkeerd worden door sneeuw;
  •  Haal tijdig voldoende strooizout in huis (verkrijgbaar bij diverse winkels, zoals bouwmarkten, en benzinestations); 
  • Bij sneeuw: eerst vegen, daarna strooien. Denk aan het milieu: weinig strooizout is al voldoende;
  • Strooi zout op plekken waar gelopen of gereden wordt: daardoor wordt het zout verspreid en vermengd en werkt het effectiever.

Meer informatie

Weerberichten en verkeersinformatiebulletins op radio, televisie en internet waarschuwen van tevoren voor gladheid. Kijk voor meer informatie over de bestrijding van gladheid in de gemeente Moerdijk op www.moerdijk.nl/gladheid.