Winnaars Groenste Tuin van Moerdijk bekend

Geplaatst: 23-10-2018

Met de groene vingers zit het wel snor in Moerdijk. Dat bleek tijdens de jurering van de 65 tuinen die meedongen naar de titel Groenste Tuin van Moerdijk. Wethouder Désirée Brummans reikte vandaag de prijzen uit aan vier gelukkige winnaars in drie categorieën. 

“Ondanks haar hoge leeftijd van 88 jaar doet mevrouw nog alles zelf”, schrijven de juryleden van de vereniging Groei & Bloei bewonderend over de tuin van mevrouw Van Dueren den Hollander in Fijnaart. “Een paradijs voor insecten, kleine zoogdieren en vogels.” Maar dit groene juweel treft een waardige concurrent in de prachttuin van mevrouw Reinhoud (83 jaar) in Standdaarbuiten. “Al weer zo’n pareltje tussen de versteende voortuinen”, meldt het juryrapport. “Met veel liefde en kennis van zaken beheerd en een grote soortenrijkdom, ondanks het kleine formaat.”

Kennis en liefde

De deskundige juryleden van Groei & Bloei afdeling Breda kozen winnaars in drie categorieën: tuinen kleiner dan 200 vierkante meter, tuinen groter dan 200 vierkante meter, en balkons en dakterrassen. “Het was fikse klus voor de vrijwilligers van Groei & Bloei, die vele uren hebben geïnvesteerd om alle tuinen te beoordelen”, vertelt wethouder Désirée Brummans. “In het geval van mevrouw Van Dueren den Hollander en mevrouw Reinhoud werd er zo veel kennis en natuurliefde in de tuinen gestoken dat kiezen gewoonweg onmogelijk was. Daarom besloten we beiden tot winnaar te kronen in de categorie tuinen kleiner dan 200 m2.”

Natuurbewust

Bij de grote tuinen van meer dan 200 m2 sprong die van mevrouw Snel uit Klundert eruit. “Veel variatie in beplanting, een moestuin, bomen heesters en kippen”, noteert de jury, “voor vogels insecten en kleine zoogdieren is dit een paradijs.” En dat alles natuurbewust: “Er wordt geen kunstmest of gif ingezet, tuinafval wordt gecomposteerd en het hemelwater wordt allemaal gebruikt.” Groots in zijn kleinheid bleek het prijswinnende balkon van mevrouw Tielen uit Zevenbergen. “Keurig in elk seizoen”, oordeelde de jury, “en veel plaats voor vogels, insecten en kleine zoogdieren.”

Bevlogen

Uit handen van wethouder Brummans kregen alle winnaars vanmiddag een bos bloemen en een waardebon voor een verzorgd weekend weg naar de Tuinen van Appeltern. Brummans: “Het is prachtig om te zien hoe begaan en bevlogen mensen met hun tuin omgaan.” De gemeente Moerdijk stimuleert groene tuinen met reden, legt de wethouder uit. “Je hoeft de krant maar open te slaan en je leest over klimaatverandering en bijensterfte. Door steen in je tuin te vervangen door groen, help je de natuur. Water wordt beter afgevoerd, in de zomer is je tuin koeler en bijen voelen zich er thuis. En zo’n groene tuin is natuurlijk ook gewoon mooi.”

Groei & Bloei

De Bredase afdeling van de vereniging Groei & Bloei werkte belangeloos mee aan de Groenste Tuin-wedstrijd. Groei & Bloei is de grootste groenvereniging van Nederland en Vlaanderen. Met haar bijdrage wil de vereniging mensen bewuster maken van de mogelijkheden om tuinen groener te maken. Hiervoor biedt Groei & Bloei cursussen, workshops en excursies aan. Enthousiaste tuiniers in de gemeente Moerdijk zijn van harte welkom om zich aan te sluiten bij Groei & Bloei afdeling Breda. Voor meer informatie: www.breda.groei.nl.