65 tuinen in de race voor titel 'Groenste tuin van Moerdijk'

Geplaatst: 12-9-2018

Wie heeft de groenste tuin van Moerdijk? Die vraag staat centraal in de wedstrijd die de gemeente Moerdijk uitschreef in juni dit jaar. De afgelopen weken meldden zich 65 enthousiaste tuiniers uit 10 dorpen en steden. Van een fleurig balkon in Zevenbergen tot een flinke landschapstuin in Fijnaart: ze dingen mee naar de titel Groenste Tuin van Moerdijk.

Per september is de inschrijving gesloten. Deze maand krijgen alle tuinen een bezoek van één van de deskundige juryteams, die bestaan uit 2 tuinambassadeurs van de vereniging Groei & Bloei. Zij beoordelen onder meer de opbouw van de tuin, de seizoensbeleving en de bijdrage aan de ecologie.

De jury kiest winnaars in drie categorieën: tuinen kleiner dan 200 vierkante meter, tuinen groter dan 200 vierkante meter, en balkons en dakterrassen. In oktober worden de kampioenen per categorie in het zonnetje gezet: zij winnen entree voor de Tuinen van Appeltern voor twee personen, inclusief overnachting, een feestelijk ontbijt en een high tea in de tuinen.

Steen eruit, groen erin

Groene tuinen fleuren de straat op, maar ze hebben veel meer voordelen. Wethouder Désirée Brummans: "Ze voeren bijvoorbeeld het water beter af, in de zomer is het er koeler en bijen voelen zich er thuis. Daarom stimuleert de gemeente Moerdijk groene tuinen." Daarnaast is er een nieuwe subsidieregeling voor scholen die een groener schoolplein willen. Brummans: "Zo kunnen we kinderen in hun eigen buurt meer natuur laten beleven."

Groei & Bloei

De vereniging Groei & Bloei werkt belangeloos mee aan de Groenste Tuin-wedstrijd. Groei & Bloei is de grootste groenvereniging van Nederland en Vlaanderen. Met haar bijdrage wil de vereniging mensen bewuster maken van de mogelijkheden om tuinen groener te maken. Hiervoor biedt Groei & Bloei cursussen, workshops en excursies aan. Enthousiaste tuiniers in de gemeente Moerdijk zijn van harte welkom om zich aan te sluiten bij de vereniging.