Moerdijk kiest bollenmengsels

Geplaatst: 7-9-2018

Ruim 550 inwoners van de gemeente Moerdijk brachten hun stem uit op de bollenmengsels. In bijna alle kernen is het mengsel van donkerblauwe muscari, kleurrijke botanische tulpen, narcissen, blauwe boshyacint, prairielelies en alliums favoriet. Ruim 40% (233) van de stemmers koos voor deze combinatie. Alleen een meerderheid van de inwoners van Langeweg koos voor mengsel 3.

Inwoners van de gemeente Moerdijk konden sinds half augustus kiezen welke bloemen straks bloeien bij de ingang van hun woonplaats. Per dorp of stad wordt de mix met de meeste stemmen dit najaar geplant; rond februari/maart 2019 zullen de eerste bollen bloeien. 

Mengsel 4 favoriet

De meeste inwoners kozen voor mengsel vier. Dat betekent dat in bijna alle kernen in februari een mengsel van krokussen opkomt. In de loop van het voorjaar volgt de donkerblauwe muscari met verschillende soorten kleurrijke botanische tulpen gecombineerd met verschillende narcissen en tot slot een blauwe boshyacint. Richting de zomer komen nog de prairielelie en verschillende soorten alliums op. Veel van deze bloemen zien we straks ook terug in Langeweg. De start is wel anders met gele grootbloemige krokussen en in de zomer bloeien daar indianenbloemen in plaats van prairielelies.

Bloembollen en kruiden

Naast de bloembollen worden er ook streekeigen kruiden ingezaaid. Die kunnen per dorp of stad verschillen, want de soorten worden afgestemd op de plaatselijke bodemsoort. De ene soort geeft bijvoorbeeld de voorkeur aan rijke kleigrond, een andere prefereert weer wat arme grond. Het gaat dan om bijvoorbeeld gewone margriet, knoopkruid en beemdkroon. Zodat er ook nadat de bloembollen zijn uitgebloeid nog volop bloemen en kleuren te zien zijn.  

“Mooie win-winsituatie”

Wethouder Désirée Brummans is blij met de vele stemmen. “Samen zorgen we ervoor dat onze entrees er aantrekkelijker uitzien. Bovendien zijn de bermen straks een ideaal leefgebied voor bijen, vlinders en andere insecten. Een mooie win-winsituatie dus.”