Predicaat dementievriendelijk voor bibliotheek VANnU

Geplaatst: 18-9-2018

Bibliotheek VANnU is de eerste organisatie in de gemeente Moerdijk met het predicaat ‘dementievriendelijk’. Op 21 september (Wereld Alzheimerdag) ontvangen de medewerkers uit handen van onder andere wethouder Eef Schoneveld deze officiële ‘erkenning’. Met dank aan de dementiecollectie van de bibliotheek, die voor alle inwoners beschikbaar is.

Een dementievriendelijke bibliotheek? Het betekent dat de medewerkers een speciale training hebben gevolgd om mensen met dementie te herkennen, contact met hen te maken en goed van dienst te kunnen zijn. Maar de bibliotheek heeft ook een speciale dementiecollectie met boeken over het onderwerp (zowel informatief, maar ook romans) en speelfilms. Verder is er de dementiekoffier (met overzichtelijke informatie over dementie en alles dat er bij komt kijken) en de 10-signalenkaart  (een kaart die helpt bij het herkennen van de eerste tekenen van dementie). Bij het samenstellen van de collectie is zo goed mogelijk geprobeerd om te zorgen dat er voor alle leeftijdsgroepen iets is, dus niet alleen voor volwassenen, maar ook voor kinderen.

Aanleiding voor de bibliotheek VANnU was eigenlijk behoorlijk logisch: het aangelegen Surplus in Zevenbergen biedt zorg aan bewoners met dementie. En dus is het onderwerp dementie iets dat feitelijk op loopafstand ligt van de bibliotheekvestiging in Zevenbergen.

Inwoners met dementie

Het aantal dementiepatiënten in Moerdijk stijgt naar verwachting naar 660 in 2020 en bijna 1.000 in 2030. Gemeente Moerdijk is zelf al op een aantal manieren bezig om inwoners met dementie waar mogelijk te helpen. Bijvoorbeeld in samenwerking met Alzheimer Nederland, zorgverzekeraar CZ, Thebe en Surplus. Zo zijn er gratis trainingen voor mantelzorgers ‘Hoe ga ik om met dementie’. Maar er is ook elke maand het Alzheimercafé Moerdijk-Drimmelen. Elke derde dinsdag van de maand, afwisselend in Made (zorgcentrum de Wijngaerd) en Zevenbergen (de Zeven Schakels) van 19.00-21.30 een bijeenkomst voor mensen met dementie, hun naasten en belangstellenden. Elke maand kunnen zij in alle openheid praten over dementie, onder leiding van een deskundig gespreksleider.

Er is ook een speciaal telefonisch meldpunt voor wie signalen van dementie herkent, of een niet-pluisgevoel heeft. De oproep wordt doorgezet naar een van de deelnemende zorginstanties, die de melding gaan onderzoeken. Zo kan dementie op tijd gesignaleerd worden. Het nummer: 0168 331 885.

Meer weten?

www.bibliotheekvannu.nl of kijk op onze pagina over Dementie.