College wil zeven tappunten voor drinkwater in Moerdijk

Geplaatst: 10-4-2019

Gratis en voor niets een fris flesje kraanwater tappen. Dat kan, als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt, straks op diverse plekken in Moerdijk. Het college stelt de raad voor om in 2019 en 2020 in totaal zeven drinkwatertappunten te realiseren binnen de gemeente.

Drinkwatertappunten zie je op steeds meer plekken in Nederland, maar Moerdijk stelt het vooralsnog zonder openbare kranen. Een gemiste kans, beargumenteerde de gemeenteraad vorig jaar november en vroeg het Moerdijkse college om een plan. Met dit raadsvoorstel geeft het college gehoor aan die oproep.

Gezond en duurzaam

Wethouder Désirée Brummans is enthousiast over het initiatief: “Kraanwater drinken is niet alleen gezond, maar ook duurzaam. Zoals bekend is het Nederlandse drinkwater van uitstekende kwaliteit. Met de openbare tappunten kunnen mensen straks op verschillende plekken in de gemeente een flesje hervullen. Zo zorgen de kranen ook voor minder afval.”

Zeven locaties

Voor de tappunten heeft de gemeente de volgende locaties op het oog:

  1. Fijnaart: speelplek Westkreekweg; 
  2. Klundert: Voorstraat nabij Zevenbergsepoort; 
  3. Moerdijk: speeltuin dorpshart;
  4. Standdaarbuiten: Keenesluis;
  5. Willemstad: Lantaarndijk nabij Maritiem Verenigingsgebouw;
  6. Zevenbergen: skatebaan en evenemententerrein;
  7. Zevenbergen: Zuidhaven nabij de Wereldwinkel.

De aanleg van de kranen gaat zo’n € 28.000 kosten. Daarnaast is jaarlijks een kleine € 9.000 nodig voor onderhoud. Het plan is om de tappunten zo veel mogelijk op ‘natuurlijke momenten’ te plaatsen, bijvoorbeeld als de straat om een andere reden al opgebroken wordt.