'Echt out of the box denken' levert verrassende en bruikbare technische ideeën

Geplaatst: 15-4-2019

Nieuwsbericht afbeelding

"Ze zijn altijd verrassend. Mooi om te zien hoe ze steeds echt out of the box denken. En in veel gevallen is het idee waar ze mee komen ook echt bruikbaar." Aan het woord is Ilona Bastiaanse, Specialist Product en Procesverbetering bij Fokker Elmo. Ze praat enthousiast over de deelnemers aan de competitie om de Technasium Award.

Dat is de inmiddels befaamde jaarlijkse 'strijd' tussen havo- en vwo-leerlingen van het Technasium op het Markland College in Zevenbergen om wie de beste meesterproef aflegt. Zo'n proef is een ontwerp of oplossing door de leerlingen bedacht op een vraag, kwestie of probleem met een technische insteek.

Die vragen komen van opdrachtgevers uit het veld, zoals dus Fokker Elmo, Shell Moerdijk, het Erasmus MC en Netherlands Space Office. De Technasium Award is een initiatief van gemeente Moerdijk, Havenbedrijf en het Markland College. Die hopen zo de interesse voor technische opleidingen en beroepen een extra boost te geven.

Veiliger vervoer vloeistoftanks met lekbakken

Ilona Bastiaanse was als opdrachtgever namens Fokker Elmo ook dit jaar weer betrokken bij de begeleiding van de deelnemende leerlingen. Die mochten in opdracht van Fokker deze editie op zoek naar een betere inrichting van de werkplekken van het bedrijf. De oplossing waar ze mee kwamen bleek niet de winnaar van de Technasium Award. Die eer was weggelegd voor Jos Kievit, Dennis den Hollander, Lex de Koning en Killian van Oers. Zij ontwikkelden voor All Liquids Piping een alternatief voor nog veiliger vervoer van vloeistoftanks met bijbehorende lekbakken. "Erg praktijkgericht", aldus de enthousiaste jury. Het ontwerp van de vier winnaars is inmiddels al in productie genomen. Beloning voor Jos, Dennis, Lex en Killian: een geheel verzorgde reis naar ITER, een kernfusiecentrale in Zuid-Frankrijk.

"Zeer bruikbare dingen"

En hoewel het ontwerp voor Fokker Elmo geen prijs opleverde, kijkt het bedrijf wel degelijk welke onderdelen ze op de werkvloer gaan invoeren. IIona Bastiaanse: "De kosten zijn laag en er zitten zeer bruikbare dingen in waar we zeker wat mee kunnen. Geweldig toch?"