Gratis inzicht in energieverbruik voor Moerdijkers

Geplaatst: 11-4-2019

Hoeveel energie verbruik ik als mijn apparaten stand-by staan? En hoe zuinig ben ik eigenlijk in vergelijking met anderen? Op de website West-Brabant.Energieinzicht.nl vinden Moerdijkers het antwoord op deze vragen. De gemeente Moerdijk attendeert deze week zo’n 8000 huishoudens op deze gratis service.

Moerdijkers met een slimme meter kunnen gratis gebruik maken van de website West-Brabant.Energieinzicht.nl. Wie zijn meter aanmeldt, kan precies zien hoeveel energie hij per maand, dag en uur verbruikt. Daarnaast geeft de site inzicht in het sluimerverbruik – dat is de energie die apparaten gebruiken als ze stand-by staan – en vergelijkt hij het verbruik met dat van andere huishoudens.

Tientallen euro’s besparen

De website is een initiatief van Enpuls, onderdeel van netwerkbeheerder Enexis, in samenwerking met de gemeente Moerdijk en Energiek Moerdijk. Wethouder Désirée Brummans, die onder meer duurzaamheid en energietransitie in haar portefeuille heeft, moedigt mensen van harte aan een kijkje te nemen op de site: “Alleen al het inzicht zorgt ervoor dat veel mensen per jaar tientallen euro’s kunnen besparen. En vervang je bijvoorbeeld je oude gloeilampen door led-verlichting, dan zie je die besparing meteen terug in de grafieken. Voor grotere maatregelen, zoals zonnepanelen plaatsen of isoleren, biedt de gemeente Moerdijk een gunstige stimuleringslening.”

Geen pottenkijkers

Hoeveel energie je verbruikt, is privé-informatie. Hoe zit het met de privacy? Die is goed geregeld, aldus Brummans: “De informatie over het verbruik komt van netbeheerder Enexis, dat is een onafhankelijke, niet-commerciële partij. De gemeente, Enpuls en Energiek Moerdijk hebben geen toegang tot de gegevens. En omdat de data van de netbeheerder komt, blijft alle informatie gewoon toegankelijk als je overstapt naar een ander energiebedrijf.”

Meer over Energieinzicht: https://west-brabant.energieinzicht.nl/veelgestelde-vragen
Meer over de Stimuleringslening: www.moerdijk.nl/Stimuleringslening.