Ja, ik wil….trouwen in de openlucht!

Geplaatst: 5-8-2019

Nieuwsbericht afbeelding

Trouwen in een weiland? Of het jawoord geven aan de haven in Willemstad of op het strandje bij de Appelzak in dorp Moerdijk? Sinds eind vorig jaar kan het in de gemeente Moerdijk. Jeroen Matthijssen en Jesse Kieboom zijn een van de eerste stellen die gebruikmaakten van deze mogelijkheid.

Een huwelijksvoltrekking (of registratie) moest tot eind vorig jaar binnen plaatsvinden. De minister van Veiligheid & Justitie gaf eerder aan dat het aan de gemeenteraad is om te bepalen op welke locaties een huwelijk kan worden voltrokken en dat een wetswijziging niet nodig is om een jawoord in de openlucht mogelijk te maken. 

Vraag van inwoners

“We merkten aan de vragen en verzoeken die we krijgen dat steeds meer mensen op een bijzondere en voor hen unieke locatie willen trouwen”, legt wethouder Jack van Dorst uit. “Vaak is dat een plaats in de openlucht en tot dan toe moesten we ‘nee’ verkopen. Daarom hebben we de mogelijkheden uitgebreid. Hiermee komen we tegemoet aan de vraag van onze inwoners.”

Een droom die uitkomt

Jeroen Matthijssen en zijn partner Jesse Kieboom zijn heel blij met de nieuwe mogelijkheid. “De tuin was een van de belangrijke redenen om voor dit huis te kiezen. Voor ons komt er echt een droom uit nu we in onze eigen tuin kunnen trouwen.”  

Overal?

Niet op elke plek in de buitenlucht kan getrouwd worden. Er zijn wel restricties: zo moeten de (buitengewoon) ambtenaar van de burgerlijke stand en de bode op behoorlijke wijze hun werk kunnen doen. De locatie moet op een kadastrale kaart te vinden zijn, er moet toestemming zijn van de eigenaar van de locatie. Een schip of boot moet tijdens de voltrekking vast aan wal liggen of zijn aangemeerd.

Meer weten over trouwen in de gemeente Moerdijk? Kijk dan op Trouwen in Moerdijk