Laaggeletterdheid: maak het bespreekbaar

Geplaatst: 29-8-2019

Nieuwsbericht afbeelding

Van 9 tot en met 15 september loopt de landelijke Week van de Alfabetisering. Ook in Moerdijk besteden we hier aandacht aan. Volgens schatting telt gemeente Moerdijk ongeveer 3.700 inwoners tussen de 15 en 75 jaar die moeite hebben met lezen en schrijven.

Signaleerders

Laaggeletterdheid is een verborgen probleem met twee kanten. Aan de ene kant laaggeletterden zelf die er niet over durven te praten en aan de andere kant hun omgeving die het moeilijk vindt om hen hierover aan te spreken.  “In feite zijn we allemaal signaleerders”, licht wethouder Thomas Zwiers toe. “Familieleden, vrijwilligers, werkgevers, loketmedewerkers, zorgverleners, huiseigenaren: we kunnen allemaal iemand aanspreken als we het vermoeden hebben dat hij of zij moeite heeft met lezen en schrijven . Het herkennen is de eerste stap, het gesprek aangaan en in contact brengen met het Taalpunt in de Bibliotheek VANnU in Zevenbergen de tweede. Binnenkort ga ik op werkbezoek bij enkele bedrijven op het Haven- en Industrieterrein. Ook daar ga ik onder andere dit thema met hen bespreken.”

Taalpunt

Het Taalpunt is dé plek waar iedereen terecht kan met vragen over basisvaardigheden die te maken hebben met taal. Je kunt er informatie krijgen over een passende (digi)taalcursus en je kunt er oefenen met taal. Het Taalpunt vind je elke donderdag van 10.00-12.00 uur in de bibliotheek VANnU locatie Zevenbergen. Voor meer informatie taalpuntzevenbergen@bibliotheekvannu.nl of 06 13971767. Ook is er iedere woensdagochtend van 10.30 uur tot 12.00 uur cursus Klik & Tik ‘het internet op’ in het internetcafé van de bibliotheek in Zevenbergen. Kijk voor meer informatie op: www.weekvandealfabetisering.nl, en www.bibliotheekvannu.nl.