Uitgebloeide bollen… En nu?

Geplaatst: 8-8-2019

Nieuwsbericht afbeelding

Na de zeer uitbundige bloei van de bollen die we afgelopen jaar hebben geplant bij de entrees van onze dorpen en steden lijkt het nu afgelopen met de kleurige bloemenzee. Geen zorgen: de kruidenmengsels ontwikkelen zich nog. En de wilde bermen zijn goed toeven voor bijen en vlinders. 

Het eerste jaar bloeien bollen uitbundig. Ze hebben nog geen concurrentie van gras of kruiden en kunnen zich van hun mooiste kant laten zien.

De grond zit van oudsher al bomvol met zaden. Bij het planten van de bollen zijn ze weer ‘wakker geschud’; ze komen als eerste uit en groeien explosief. Soms met prachtige bloemen, zoals kamille die nu volop bloeit. Sommige soorten zijn minder gewenst, bijvoorbeeld akkerdistel, haagwinde, ridderzuring en kleefkruid.

De ingezaaide kruiden die het nu over zouden moeten nemen van de bollen zijn zich eigenlijk nog aan het ontwikkelen. Ze zijn er al wel, maar laten zich nog niet echt met bloemen zien. Die komen pas volgend jaar of zelfs het jaar daarna. Als er nog niet veel kruiden staan, is dat dus eigenlijk een goed teken!

Wanneer wordt er gemaaid?

Het is het beste voor de bollen en de kruiden om ze maar één keer per jaar te maaien, het liefst zo laat mogelijk in het jaar. De zaden van de kruiden rijpen dan goed en zorgen voor de bloemen van volgende jaren. Daarnaast zijn alle werkzaamheden die we uitvoeren bij- en vlindervriendelijk. Zo maaien we soms alleen de ene kant van de weg en pas de andere kant als er op het gemaaide deel weer bloemen staan. Voor bijen en vlinders is er dan altijd voedsel en schuilgelegenheid te vinden. Soms lijken de bermen onverzorgd of wild, maar zolang dit een ideale omgeving is voor bijen of vlinders, grijpen we niet of slechts heel beperkt in. 

Verkeersveiligheid

Als bollen en kruiden bij kruisingen, splitsingen of bij in- en uitritten staan, kiezen we er soms voor om hier in verband met de verkeersveiligheid twee keer te maaien. Nadeel is dan wel dat ook de bloeiende bollen gemaaid worden en er tijdelijk geen bloemen staan. Binnen enkele weken bloeien er weer kruiden die we wel graag willen zien. 

Verdere ontwikkeling

Om goed in de gaten te houden hoe de bermen zich ontwikkelen inventariseren we in mei, juli en oktober. Er wordt dan precies opgeschreven wat er staat. Dat er het eerste jaar vooral de minder gewenste kruiden staan, is te verwachten. Zijn ze aantrekkelijk voor bijen, vlinders en mensen dan laten we ze staan. Zijn ze ongewenst dan maaien we ze met een extra beurt.