Moerdijk wil van asbestdaken af

Geplaatst: 10-1-2019

Vanaf 2025 voert de Rijksoverheid een verbod op asbestdaken in. Dit betekent dat eigenaren van gebouwen met asbesthoudende dakbedekking deze voor 2025 moeten verwijderen. Moerdijk gaat nu al aan de slag en wil zoveel mogelijk kansen benutten om daken meteen te verduurzamen.

De afgelopen maanden onderzocht een bureau in opdracht van de gemeente hoeveel asbesthoudende daken Moerdijk telt. Met behulp van luchtfoto's zijn ruim 31.000 panden bekeken. Zo'n 2.884 daken zijn 'potentieel asbesthoudend', met een totale oppervlakte van circa 355.000 vierkante meter. Hoe ouder een asbestdak, hoe groter de kans dat asbestvezels vrijkomen omdat het dak verweerd raakt. Dat is met het blote oog niet altijd zichtbaar. Daardoor kan een verweerd asbestdak lange tijd het milieu vervuilen. Ook kan het een gevaar opleveren voor de gezondheid van mensen. Uit het onderzoek blijkt dat in Moerdijk 93% van de daken weinig verweerd is. De overig 7% is matig tot erg verweerd. 

Twee vliegen in een klap 

Met de inventarisatie in de hand, gaat het college nu een plan van aanpak opstellen. Wethouder Brummans: "We zoeken regionaal afstemming en samenwerking zodat we zo efficiënt mogelijk kunnen werken. Het is immers zonde van de tijd als alle gemeentes het wiel zelf uitvinden. Dat de dakbedekking vervangen moet worden, biedt ook kansen om meteen duurzaamheidsmaatregelen te treffen. Zonnepanelen plaatsen bijvoorbeeld, of een groendak. Het verschilt per locatie wat een passende maatregel is. Daarom werken we aan een plan waarin we de verschillende kansen in beeld brengen.”

Wat kunnen inwoners nu al doen? 

Voor kleinere hoeveelheden asbest tot 35 m2 kunnen inwoners na het doen van een sloopmelding terecht bij de milieustraat aan de Fuutweg 4 in Klundert om gratis inpakfolie op te halen. Het ingepakte asbest kunnen ze vervolgens kosteloos aanbieden bij de milieustraat. Bij grotere hoeveelheden moet een gecertificeerd saneerder worden ingeschakeld.