Eerste damwand Zevenbergse haven de grond in

Geplaatst: 14-6-2019

Nieuwsbericht afbeelding

Kalm en beheerst zonken rond 10 uur vanochtend de eerste damwandplanken van de Zevenbergse haven in de bodem.

De drukmachine startte voor restaurant-café Dok 13, nabij de N285. In de komende weken schuift het werk langzaam op langs de zuidkant van de haven. Medio juli bereikt de kraan de kruising met de Markt, zo is de planning.

Flinke jongen

De stalen damwanddelen worden in de grond gedrukt. Dat is een methode die zo min mogelijk trilling geeft en daarom het gunstigst is voor de omgeving. De machine, ruim 80 ton zwaar, drukt steeds vier damwandplanken tegelijk in de bodem. De vierling, zoals zo’n damwanddeel in vaktaal heet, is een flinke jongen: ruim 16 meter lang, zo’n 2,80 meter breed en 1,5 cm dik.

Eerst boren

In de bodem zitten harde lagen. Daarom wordt maandag een voorboorinstallatie op de kraan gezet. Op de punten waar de damwanddelen op elkaar aansluiten, boort de machine voor, waarna de planken beheerst de grond in gaan.

Zo snel mogelijk

Terwijl de damwandconstructie langzaam vorm krijgt, wordt langs de Noord- en Zuidhaven nog volop gewerkt aan kabels, leidingen en riolering. Dat zorgt voor de nodige hinder in het winkelgebied. Dit is van tijdelijke aard: als het werk over enkele maanden is afgerond, wordt er vooral nog gewerkt in de havenbak binnen de bouwhekken. Dat geeft minder overlast.

Op locaties waar de kabels, leidingen en riolering zijn aangepast, krijgen de stoep en rijbaan meteen hun definitieve bestrating. Om de klus zo snel mogelijk te klaren, werken we tijdens de bouwvak door. Zo houden we de hinder zo beperkt mogelijk.