Groeizaam weer: Moerdijkse groenbeheerders volop in actie

Geplaatst: 20-6-2019

Nieuwsbericht afbeelding

Flinke buien en een lekker zonnetje: met het groeizame weer van de afgelopen weken tiert het onkruid welig. Ook de hagen en gazons in de gemeente maken een flinke groeispurt. De aannemers die het groenonderhoud voor de gemeente uitvoeren, zetten extra mensen en machines in om al dat groen binnen de perken te houden.

Warm, vochtig weer is geweldig voor alles wat groeit en bloeit. Niet alleen voor de planten in de tuin, maar ook voor het onkruid, de hagen en de gazons. Het is voor de gemeente moeilijk om daar tegenop te maaien, snoeien en wieden. Dat geldt overigens niet alleen voor Moerdijk: gemeenten in heel Nederland hebben hetzelfde probleem.

Gif verboden

Sinds 2016 mogen gemeenten geen chemische middelen meer inzetten om onkruid te bestrijden op de stoepen, in de goten en op andere verharding. Dat verbod is ingesteld omdat de bestrijdingsmiddelen in het grondwater terechtkomen, wat nadelig is voor planten, dieren en het drinkwater.

Gezondere aanpak

Sinds twee jaar pakt de gemeente Moerdijk onkruid op verharding aan met borstelen en hete lucht. Dit heeft als voordeel dat het milieuvriendelijk en duurzaam is. Nadelen zijn er ook: het werkt alleen als het onkruid al min of meer zichtbaar is. En als de onkruidbestrijder langs is geweest, zie je het niet meteen. Pas na enkele dagen verkleuren de planten, verwelken ze en sterven ze uiteindelijk af.
Het is ook een behoorlijk intensieve manier van werken. De aanpak richt zich op de bovengrondse delen van de plant, het onkruid wordt niet meer tot in de wortel bestreden. Daardoor komt het sneller terug en moet we het vaker behandelen.

Tussen de planten

De bestrijding beperkt zich niet tot de stoepen, pleinen en goten: ook het onkruid in plantenvakken pakken we aan. Dat doen de medewerkers van het leerwerkbedrijf WVS. Ook zij mogen geen chemische bestrijdingsmiddelen meer gebruiken.

Beeldkwaliteit

Onkruid bestrijden gebeurt aan de hand van de “vastgestelde beeldkwaliteit”. Dat wil zeggen: hoe het groen eruit moet zien, is door de gemeenteraad vastgesteld en dat beeld is de leidraad bij het onderhoud. Om aan die vastgestelde beeldkwaliteit te voldoen, zetten de aannemers die het onderhoud uitvoeren meer mensen en machines in en kan er ’s avonds en in het weekend langer worden doorgewerkt.

Onder controle

We doen ons uiterste best, maar er zullen locaties zijn die er helaas onverzorgd uitzien. Dat zorgt voor ergernis, dat begrijpen we. We werken met man en macht om het groen onder controle te krijgen. In sommige straten gaan inwoners zelf aan de slag en maken ze bijvoorbeeld de stoep voor hun huis onkruidvrij. Daarmee zijn we natuurlijk erg blij!

Contact met de gemeente

Bent u niet in de gelegenheid een handje te helpen en is het groen in uw buurt dringend aan onderhoud toe? Meld het via de BuitenBeter-app of het meldingsformulier op moerdijk.nl. Bellen naar 14 0168 kan natuurlijk ook.