Verdenking botulisme water achter Rondeel Klundert

Geplaatst: 18-6-2019

Nieuwsbericht afbeelding

Het water achter het Rondeel in Klundert is mogelijk besmet met botulisme. Waterschap Brabantse Delta onderzoekt dit. De gemeente heeft waarschuwingsbordjes geplaatst.

Onlangs ontdekte een buurtbewoner een zieke zwaan met jong in het water achter het Rondeel in Klundert, eerder zag zij er twee dode meerkoeten. Waterschap Brabantse Delta, dat verantwoordelijk is voor de waterkwaliteit, vermoedt dat er mogelijk sprake is van botulisme. Of de dieren daadwerkelijk zijn besmet, staat nog niet vast. Het waterschap onderzoekt dit en houdt in de gaten of er meer dieren ziek worden. De zwanen zijn door de dierenambulance naar het vogelrevalidatiecentrum in Zundert gebracht.

Wat is botulisme?

Botulisme is een besmettelijke vorm van voedselvergiftiging. Vooral watervogels en vissen sterven eraan. De bacterie die botulisme veroorzaakt, vermenigvuldigt zich snel als er dode vogels of vissen in het water liggen, of wanneer het water warmer wordt dan 20 graden Celsius.

Wat kunt u doen?

In Nederland is botulisme bij mensen al heel lang niet meer voorgekomen. Toch kunt u uit voorzorg beter niet zwemmen of spelen in water waarin dode dieren zijn gevonden.

  • Laat kinderen niet bij het water spelen en ga er ook zelf niet in.
  • Hou honden en andere huisdieren uit de buurt van dode dieren en het water waarin ze gevonden zijn.
  • Heeft u een dood dier gezien? Raak het niet aan en meldt het.

Het is belangrijk dat dode dieren zo snel mogelijk worden opgeruimd. Zo voorkomen we dat botulisme verspreidt. Ziet u een dood dier? Meld dit bij het waterschap via (076) 564 10 00. U kunt ook een melding doen bij de gemeente.

Meer weten?

Meer informatie over botulisme vindt u op de website van waterschap Brabantse Delta. Op deze site staat ook een kaart met locaties waar (mogelijk) sprake is van botulisme of blauwalg.