Hond los in buitengebied? Niet alles mag

Geplaatst: 29-3-2019

Nieuwsbericht afbeelding

Graag een rondje met de hond door het buitengebied en lekker los? Dat mag, maar er zijn wel regels.

Zo mag de hond niet zomaar weilanden in rennen. In de eerste plaats zijn die andermans eigendom. Maar los daarvan is hondenpoep gevaarlijk voor koeien: door een parasiet in de poep kunnen ze een te vroeg of doodgeboren kalfje krijgen. Ook is het natuurlijk gevaarlijk als schapen, koeien of paarden opgejaagd of aangevallen worden en in paniek raken. Wist u dat het volgens de Wet natuurbescherming zelfs verboden is dat een hond achter wilde dieren, zoals hazen en konijnen, aangaat? Daarom: geniet en beweeg in het buitengebied, maar houd ook rekening met de regels, en met anderen.

Even aan de lijn, wel zo fijn

Bewegen is gezond voor mens en dier en Moerdijk heeft nu eenmaal prachtige plekken om van te genieten. Dat snappen we best. Dat willen hondenbezitters, maar ook fietsers, hardlopers, wandelaars. En voor landbouwers of veehouders is het buitengebied hun bron van inkomsten.

In het buitengebied mogen honden loslopen op openbaar terrein dat van de gemeente is. Dat wil zeggen: bijvoorbeeld in de berm van de weg. Op particulier terrein mag de hond niet los. Dat geldt dus voor akkers en weilanden, tuinen, landgoederen, grond van Staatsbosbeheer, enzovoort. Soms staat bij de toegang van zo’n terrein een bord met de regels die er gelden. Maar vaak staat er geen bordje en mag de hond helemaal niet op het terrein komen, zoals bij een weiland van een boer.

Zorg dat het buitengebied voor iederéén prettig blijft en houd rekening met elkaar. Hou de controle op uw loslopende hond. Zorg dat hij geen akker of weiland op kan rennen en niet achter dieren aangaat. Doet de hond zijn behoefte aan de rand van een veld? Ruim de poep dan op, zodat koeien niet besmet kunnen raken. Lijn de hond even aan als er iemand aankomt. Ben je flink aan het fietsen, bel dan tijdig zodat de hondenbezitter ook de kans heeft om de hond te roepen.

Waar mag de hond niet los?

Honden mogen niet over weilanden of akkers struinen. Gewas kan beschadigen, wilde dieren kunnen opgejaagd worden, vee kan in paniek raken, door omheiningen breken, zich bezeren en voor gevaarlijke situaties zorgen.
Er zijn (natuur)gebieden waar honden aangelijnd toegestaan zijn. Ook zijn er natuurgebieden waar honden niet in mogen, zodat wilde dieren in alle rust en ongestoord kunnen leven. Bij de toegang van zulke gebieden staan borden met de voorschriften.