Ruim baan voor de bijen in Langeweg

Geplaatst: 29-3-2019

Vorig jaar fleurde de gemeente Moerdijk de entrees van de dorpen en stadjes op met kleurrijke bollen- en kruidenmengsels. Dit jaar kreeg het bijvriendelijk gebied aan de Wethouder Trompersstraat in Langeweg er nog drie bijzondere bomen bij. Vandaag maakte wethouder Désirée Brummans de aanleg van deze fraaie natuur compleet met de plaatsing van een bijenbord.

De eikenhouten paal waarop de wethouder het merkteken bevestigde, dient drie doelen. Niet alleen maakt hij voorbijgangers bewust van de bijzondere berm en beschermt hij de bollen en kruiden tegen de maaimachine, in de paal zelf zitten gaatjes waardoor hij als huis fungeert voor wilde bijen. Wethouder Désirée Brummans: “Deze paaltjes ga je op steeds meer plekken in de gemeente zien. Een mooie stap op weg naar een groenere, duurzamere omgeving.”

Erkenning

Sinds vorig jaar behoort Moerdijk officieel tot het selecte gezelschap van Bijvriendelijke Gemeenten vanwege de maatregelen die de gemeente neemt om wilde bijen en andere belangrijke insecten een goede leefomgeving te bieden. Wethouder Brummans liet er sinds die erkenning geen gras over groeien: op verschillende locaties in de gemeente werden bijvriendelijke bomen geplant, bijenlinten aangelegd, plantvakken aangepast en bloemrijke grassen gezaaid. Brummans: “Zo creëren we niet alleen een bij- en vlindervriendelijke, maar ook een klimaatbestendige inrichting.”

Bijenwalhalla

Wilde bijen vliegen niet ver, daarom is het belangrijk dat overal voldoende voedsel is in de vorm van bloeiende bloemen. Bij de entrees van Langeweg vinden de bijen en andere bestuivers een mengsel van 28 bloeiende kruiden en 11 bolbloemen: van krokussen en tulpen tot kamille, klaproos, en margriet.