XTC, daar zit een luchtje aan

Geplaatst: 4-6-2019

Nieuwsbericht afbeelding

Met deze slogan vragen OM en politie iedereen mee te helpen om XTC-labs en dumpingen van XTC-afval te bestrijden. Hoe? Door signalen die wijzen op labs of dumpingen te melden!

Waarom moet er worden opgespoord en gestraft?

Bij de productie van XTC en andere synthetische drugs, is er altijd gevaar voor aanwezigheid van giftige stoffen, gassen, brand of ontploffing. Ook ontstaat er bij de productie gevaarlijk afval. Dit afval wordt vaak geloosd op open water of in de natuur en levert gevaar op voor de gezondheid van mensen, dieren en planten. Als er sprake is van lozingen op open water of het riool, is er ook gevaar voor de drinkwatervoorziening. Het is mede hierom, dat het van belang is labs en dumpingen op te sporen en de daders van deze drugscriminaliteit te straffen. Want: XTC. Daar zit een luchtje aan.

Wat zijn de signalen van labs en dumpingen?

  • Ruikt u een chemische (bijvoorbeeld een anijsachtige) geur? 
  • Ziet u busjes of gesloten aanhangers rond een gebouw/ er dicht tegen aan geparkeerd? 
  • Ziet u blauwe vaten/jerrycans/vloeistofcontainers? 
  • Ziet u een gebouw met afgeplakte ramen die nooit opengaan/ een doodnormale schuur die behangen is met camera‚Äôs/ waarop een afzuiginstallatie is aangesloten? 

Dan heeft u mogelijk een XTC lab of dumping van XTC afval gezien.

Wat moet u doen als u signalen van XTC waarneemt?

Bel onmiddellijk:de politie 0800-6070 (bij direct gevaar 112) of Meld Misdaad Anoniem (M.) 0800-7000. Dit meldpunt is onafhankelijk (geen politie). U blijft anoniem. 

Bij een lab is er altijd gevaar voor giftige stoffen, gassen, brand en/of ontploffing. Zorg dat u dwars op de wind blijft. Blijf uit de buurt. Ga niet zelf op onderzoek uit.

Kijk voor meer informatie op de website van het Openbaar Ministerie