Jongerenwerk Moerdijk: ‘lichter’ om ‘zwaarder’ te voorkomen

Geplaatst: 28-7-2017

Als we in een zo vroeg mogelijk stadium ‘lichtere’ hulp bieden kunnen we zorgen dat ‘zwaardere’ hulp straks niet nodig is. Dat is de koers van de gemeente Moerdijk als het gaat om jeugdhulp. Een van de manieren om dat te realiseren is dat drie jongerenwerkers proberen met individuele begeleiding te voorkomen dat ondersteuning van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) nodig is. “Met een beetje liefde, aandacht en goede gesprekken kun je soms heel ver komen.”

Stephan Beute is een van deze jongerenwerkers. Als veertienjarige “hangjongere” kwam hij zelf in contact met jongerenwerk. Echt iets voor mij, dacht hij, en uiteindelijk werd het dus zijn beroep. “Geen dag is hetzelfde”, typeert hij z’n baan. “Het is het mooiste werk van Nederland.”

Lichte variant

Jongerenwerk Moerdijk biedt de lichte variant aan jongerenhulp. In de praktijk betekent dat bijvoorbeeld begeleiden van jonge moeders, het voorlichten van pubers over loverboys, drugs en social media, maar ook het contact leggen met jongeren op straat of school die behoefte hebben aan coaching of ondersteuning. In sommige gevallen worden deze jongens of meiden dan doorverwezen naar het CJG, voor ‘zwaardere’ ondersteuning. Maar het kan ook omgekeerd zijn: het CJG verwijst een geval door naar Stephan en zijn collega’s, wanneer ‘zware’ ondersteuning wat teveel van het goede is. En ook als er geen problemen zijn komen jongeren binnenlopen bij Jongerenwerk Moerdijk, om bijvoorbeeld aan te sluiten bij leuke activiteiten of om zichzelf te ontwikkelen op verschillende gebieden.

Grote stappen maken

“Wij kunnen met een licht traject grote stappen maken”, zo omschrijft Stephan dat wat Jongerenwerk biedt. Eerder dit jaar sloot de gemeente Moerdijk (CJG) een convenant met Jongerenwerk Moerdijk over het bieden van specifieke begeleiding aan die Moerdijkse groep jongeren die genoeg heeft aan dat lichtere traject. Dat betekent in de praktijk dus ondersteunen van jongens en meiden die al geholpen zijn met praktische en sociale vaardigheden. “We hebben nu meer tijd om hen individueel te begeleiden”, legt Stephan uit. “Eerder deden we dat in groepsverband. Maar omdat de gemeente Moerdijk nu budget heeft vrijgemaakt kunnen we meer tijd steken in persoonlijke ondersteuning. Eigenlijk is het een mooie vorm van kruisbestuiving met het CJG, waarbij we elk onze sterke punten inzetten.”

Schop onder je kont

Waarbij er uiteraard verschillen zijn tussen CJG en Jongerenwerk. Hulp door Jongerenwerk is vrijblijvend, met minder verplichtingen. “Minder formeel ook”, verduidelijkt Stephan. “Heeft een jongen of meisje geen zin meer om te komen, dan kan dat. Wij richten ons meer op coaching. En de omgeving is anders. In plaats van in een saai kantoor kom je bij ons in gesprek achter een Playstation, of tijdens het maken van een filmpje. Wij kunnen hooguit een schop onder je kont geven. Maar met een beetje liefde, aandacht en goede gesprekken kun je soms heel ver komen.”

Sleutel tot succes

Jongerenwerk bereikt in Moerdijk “honderden, misschien wel duizenden jongeren”, weet Stephan. En omdat er korte, duidelijke lijnen zijn met politie, CJG en gemeente is de jongerenzorg in Moerdijk prima op orde. “We hebben elkaar nodig”, weet Stephan. “En dat we elkaar goed vinden is de sleutel tot succes. Gisteren zat ik nog samen met een buurtagent aan tafel met een groep jongeren die overlast op straat veroorzaakt. Door te praten en de problemen op deze manier aan te pakken bereiken we meer dan met repressie of verbodsborden. Kwestie ook van de jongeren individueel benaderen. En dat geldt voor alle jongeren in Moerdijk. Ze zijn altijd welkom bij me en ik zal voor elk van hen alles doen wat ik kan om te helpen.”

Zien wat Jongerenwerk Moerdijk allemaal doet?

Facebook: Jongerenwerk Moerdijk
Instagram: @Jongerenwerk_Moerdijk
Video: Youtube, kanaal Creatm