Permanente aanlegsteiger Waterbus op nieuwe locatie

Geplaatst: 26-7-2017

De Waterbus in Willemstad krijgt een permanente aanlegsteiger. Tot nu was de plaats direct aan het havenhoofd, achter restaurant Vista, aangewezen als tijdelijke aanlegsteiger. Voortaan stappen de passagiers circa 100 meter westelijker uit. Belangrijkste reden hiervoor is de veiligheid bij het aan- en afmeren, en het in- en uitstappen van de passagiers.

Op de nieuwe locatie beschikt de Waterbus (een catamaran) over meer ruimte voor de benodigde aanvoerroute. Daar is ook geen confrontatie mogelijk met andere in- of uitvarende schepen vanuit het havenkanaal, wat zowel voor de passagiers als de pleziervaart veiliger is. Verder is op de nieuwe locatie het water diep genoeg, in tegenstelling tot de jachthavenmond, waar langs de kades stortstenen liggen.

Verkeersstromen

De aanlegsteiger van de Waterbus brengt veel verkeer met zich mee; wandelaars, fietsers en parkeerders. Op de nieuwe locatie worden deze verkeersstromen beter gescheiden. De afhandeling van de ‘piek’ aan passagiers is op de nieuwe locatie geleidelijker en veiliger. Het Havenhoofd is namelijk niet ingericht op grote groepen en wachtende mensen; op hoogtijdagen passeren er nu langs het smalle kadegedeelte naast restaurant Vista zo’n 150 bezoekers (met en zonder fiets). Bovendien zal de ‘halte’ van de Waterbus op de nieuwe locatie beter zichtbaar zijn voor de gebruikers.

Afspraken

In het overleg met de stadsraad Hart van Willemstad, Restaurant Vista, de havenmeester en stichting Zicht op de Overkant heeft de gemeente een aantal afspraken gemaakt. Zo gaat voor de nieuwe steiger de havenverordening gelden. Die stelt dat maximaal 30 minuten mag worden aangemeerd voor laden en lossen, of in- en uitschepen van passagiers; een zogenaamde ‘kiss-and-ride’ plaats. Met een camerasysteem wordt dit voorschrift gemonitord. De aanmeertijden worden expliciet opgenomen in de vergunning voor de aanlegsteiger.

Infopanelen over het verleden

De nu gekozen locatie is de plek waar vroeger ook het pontje aanmeerde. Vanwege de hoogstaande technische eisen voor de Waterbus is het niet mogelijk om de steiger van toen, terug te laten keren. Wel is afgesproken om panelen te ontwikkelen, die informatie geven over het verleden van deze plek. Afspraken hierover worden eveneens vastgelegd in de vergunning voor de aanlegsteiger.

Locatie van de aanlegsteiger in Willemstad