Blauwalg geconstateerd in Willemstad

Geplaatst: 17-7-2018

Waterschap Brabantse Delta heeft blauwalg ontdekt in de waterpartij bij de Landpoortstraat en Kleine Singel in Willemstad. De gemeente plaatst waarschuwingsbordjes en zet de fontein uit.

Blauwalgen komen van nature voor in zoet water. Onder bepaalde omstandigheden groeien ze explosief en veroorzaken ze overlast. De algen maken dan het water troebel en ze kunnen giftige stoffen afscheiden die schadelijk zijn voor mens en dier. Hoe meer blauwalg, hoe minder zuurstof er over blijft voor vissen en planten, met dode vissen tot gevolg.

Wat kunt u doen?

Contact met blauwalg kan zorgen voor huidirritatie, zoals jeuk en rode vlekken. Wie het water inslikt, kan maag- en darmklachten krijgen.

  • Blijf uit de buurt van het water
  • Houdt huisdieren uit de buurt van het water.

Mocht u of uw huisdier toch in contact komen met het water, spoel het dan zo snel mogelijk af en raadpleeg een arts.

Zo ontstaat blauwalg

Blauwalgen ontwikkelen zich vooral bij hogere temperaturen en in stilstaand water dat te rijk is aan voedingsstoffen. Wanneer het water afkoelt, verdwijnen de blauwalgen en wordt het water weer helder.

De voedingsstoffen die de groei van blauwalgen stimuleren, zitten bijvoorbeeld in afgevallen bladeren, maar ook in brood, hondenpoep en het lokvoer van sportvissers. Minder lokvoer gebruiken, de eenden niet voeren en hondenpoep opruimen zijn maatregelen die de kans op algenoverlast verminderen.