Dier in nood: dit kunt u doen

Geplaatst: 26-7-2018

Dieren hebben het moeilijk in deze warme, droge zomer. Wat kunt u doen als een dier in nood is? En wat doet de gemeente?

Met het warme weer dat al weken aanhoudt, hebben huisdieren extra aandacht nodig, Dat geldt uiteraard ook voor wilde dieren. De kans op blauwalg en botulisme neemt toe, wat een bedreiging is voor dieren die op en in het water leven. Vogels moeten steeds verder vliegen om water te vinden, waardoor ze soms oververhit raken. 

Zieke zwaan

De gemeente Moerdijk heeft afspraken met de Dierenambulance van het Roosendaalse dierenopvangcentrum Arduin. Als er een melding komt over een ziek of gewond dier, komen zij in actie. Toch was hier onlangs onduidelijkheid over, omdat een zieke zwaan niet werd opgehaald in Zevenbergen. Wethouder Jack van Dorst: “Dat was een vervelende situatie, want zieke dieren verdienen zorg. We hebben inmiddels een gesprek gehad met Arduin en duidelijke afspraken gemaakt. Het belang van de dieren staat voorop.” 

Ook in het geval van blauwalg en botulisme onderneemt de gemeente actie. Wethouder Van Dorst: “Het waterschap gaat over de waterkwaliteit, maar als gemeente houden we nauw contact. Als het vermoeden bestaat dat er blauwalg of botulisme in een waterpartij zit, plaatsen we meteen waarschuwingsbordjes.”

Dier in nood

Wat kunt u doen als u een ziek of gewond (huis)dier vindt? 

  • Bel op maandag tot en met zaterdag van 8.30 uur tot 17 uur met (0167) 53 26 27.
  • Buiten deze uren kunt u voor spoedgevallen bellen met de politie via (0900) 88 44 of met 144 red een dier.

Dode dieren worden opgehaald door de gemeente. Bel daarvoor met 14 0168.

Zelf helpen

Zieke of gewonde dieren kunt u vaak ook zelf wegbrengen. Zieke egels zijn welkom bij de Stichting Egelopvang Roosendaal of bij VRC Zundert. Een gewonde of zieke vogel kunt u ook naar VRC in Zundert  brengen. Pak het dier op, eventueel met een doek. Leg het in een niet te grote doos met wat kranten op de bodem. Sluit de doos af met een deksel waar u enkele luchtgaten in maakt. Zorg vooral voor rust: contact met mensen zorgt voor veel spanning bij een vogel en door grote stress kunnen ze overlijden.

Ingrijpen of niet?

Jonge vogels lijken soms hulpeloos, maar zijn dat lang niet altijd. Het is bijvoorbeeld normaal dat jonge vogels die wel veren hebben, maar nog niet goed kunnen vliegen, zich op de grond verstoppen. De ouders blijven ze voeren in die periode. Grijp dus niet in als u zo’n vogeltje ziet. Vogels die wel hulp nodig hebben, zijn onder andere:

  • Een vogel die tegen het raam is gevlogen en na enkele uren nog niet is hersteld.
  • Een vogel die duidelijk gewond is
  • Een nest jonge vogels dat op de grond is gevallen, bijvoorbeeld na een storm
  • Eendenkuikens die zijn achtergebleven als de moedereend dood is.

Oververhitte vogels herkent u doordat ze lusteloos zijn en veelal hijgen met open snavel. Vaak spreidt de vogel zijn veren voor wat extra verkoeling. U kunt de vogels in warme tijden helpen door een bakje vers en schoon water neer te zetten – uiteraard op een plek waar katten en honden niet bij kunnen.