Gemeente Moerdijk start actie tegen mensensmokkel

Geplaatst: 12-7-2018

In heel West Brabant zien we steeds vaker mensen van - met name - Albanese afkomst die op doorreis zijn naar Engeland. Ze hopen als verstekeling met een truck mee te kunnen. Ook in de gemeente Moerdijk worden regelmatig economische vluchtelingen aangetroffen. Bijvoorbeeld op parkeerplaats Streepland langs de A16 bij Zevenbergschen Hoek en in de omgeving van NS station Lage Zwaluwe. De gemeente Moerdijk wil de aandacht van de landelijke politiek op het probleem vestigen en onderneemt zelf ook actie. Woensdag 11 juli zijn de gemeente en partners daarom een actie gestart om de oplettendheid van vrachtwagenchauffeurs te vergroten.

Waarom een probleem?

De gemeente ontvangt weinig klachten van omwonenden of ondernemers. Toch moet er iets gebeuren aan deze ongewenste situatie. Zo zijn er meldingen van het kapotsnijden van vrachtwagenzeilen, veroorzaken de economische vluchtelingen rommel en voelen mensen zich onveilig door de groepjes rondlopende -met name- mannen. Maar de belangrijkste reden is dat er signalen zijn dat hier mensensmokkel mee is gemoeid en dat moet een halt worden toegeroepen.

Samenwerking in de regio

Op operationeel niveau werkt de gemeente samen met de politie, Rijkswaterstaat, de Koninklijke Marechaussee en het havenbedrijf Moerdijk. Via deze samenwerking is het toezicht de afgelopen maanden geïntensiveerd. Ook ruimt de buitendienst rommel in bosschages op en zijn verbodsborden (met o.a. Albanees opschrift) geplaatst.

Meerder regio's en landelijk

De gemeente heeft intensief contact met de andere zeehavens in Zeeland en Vlaanderen, die al langer met de problematiek te maken hebben. Als voorzitter van het landelijk overleg zeehavens op het gebied van Port Security, zet burgemeester Klijs zich in om de samenwerking op het gebied van veiligheid tussen alle zeehavens te intensiveren. In het najaar vindt een landelijk congres plaats waarbij de aanpak van de arbeidsmigranten-problematiek onder andere op de agenda komt. Ook verstuurt de gemeente Moerdijk een brief aan de minister van Veiligheid & Justitie om de aandacht op het probleem te vestigen.

Flyeractie 11 juli

Woensdag 11 juli was de aftrap van de flyeractie om de oplettendheid van vrachtwagenchauffeurs langs de rijkswegen te vergroten. Medewerkers van de politie, Koninklijke Marechaussee en gemeente gaan in gesprek met vrachtwagenchauffeurs en geven hen een flyer met concrete tip om inklimmers en verstekelingen te voorkomen. Na deze start blijven politie en Koninklijke Marechaussee de flyers uitdelen.

Flyer