Hondenpoep: wat doet u er zelf aan?

Geplaatst: 16-7-2018

Hondenpoep is in Nederland een van de grootste ergernissen. In Moerdijk staat het na te hard rijden op de tweede plaats van overlast die inwoners in hun buurt ervaren. Zeven op de tien inwoners geven aan dat ze hondenpoep op straat of in de perken zien. Ook ontvangt de gemeente hier regelmatig klachten over.

Herkenbaar voor iedereen. Sommige hondenbezitters laten (willens en wetens) hun viervoeter poepen op trottoirs, op paden en op plekken waar kinderen spelen, en ruimen de poep vervolgens niet op. Dit zorgt voor overlast en ergernis. Het is een kleine moeite om de poep op te ruimen. Wij willen nogmaals de kleine groep hondenbezitters die de poep van hun hond niet opruimt attenderen op het volgende: u riskeert een boete wanneer u uw hond uitlaat op plaatsen waar dat niet is toegestaan en u de uitwerpselen van uw hond niet opruimt.

Binnen de bebouwde kom zijn voldoende hondenpoepbakken aanwezig, waarin u de opgeraapte uitwerpselen van uw hond kwijt kunt. U houdt hierdoor de openbare ruimte schoon en gunt de andere inwoners en gebruikers van het openbaar groen, en niet te vergeten de plantsoenendienst, een schone plek om te verblijven of om in te werken.

Opruimen hondenpoep

Hebt u een hond? Help dan mee om overlast in uw buurt te voorkomen:

 1. Zorg ervoor dat de hond niet op de volgende plaatsen poept:
  a. op een openbare plaats binnen de bebouwde kom;
  b. op het gedeelte van de weg dat bestemd is voor voetgangers;
  c. op een publieke plek zoals bijvoorbeeld een kinderspeelplaats, zandbak of speelweide;
  d. op andere aangewezen plaatsen.
 2. Zorg ervoor dat u bij het uitlaten van de hond een hulpmiddel bij u heeft zoals bijvoorbeeld een schep of zakje voor het opruimen van de hondenpoep.
 3. Ruim de hondenpoep direct op. De opruimplicht geldt overal. Dus niet alleen binnen de bebouwde kom maar ook buiten de bebouwde kom en ook in losloopgebieden/losloopruimtes.

De hoogte van de boetes (Exclusief 9 euro administratiekosten)

 • Loslopende honden €95,-
 • Hondenpoep niet opruimen €140,-
 • Loslopen van honden op een kinderspeelplaats, zandbak of speelweide €140,-

Samen houden we de buurt schoon!