Inbraakproof op vakantie: hoe doe ik dat?

Geplaatst: 16-7-2018

Het totaal aantal inbraken in de gemeente Moerdijk daalde van 250 in 2013 naar 96 in 2017. Mooie cijfers, maar zeker geen reden om lui achterover te leunen. Zeker niet nu, want het is juist deze zomervakantieperiode dé favoriete tijd van het jaar voor woninginbrekers. Die proberen hun slag te slaan in uw woning, wanneer u op vakantie bent. Gelukkig is er genoeg wat u zelf kunt doen, en ook niet moet doen om dit te voorkomen.

Wat moet u niet doen?

  • De caravan bij uw huis of op de oprit laten staan voordat u vertrekt. Hetzelfde geldt voor een met reisbagage volgeladen auto. Zo kan iedereen zien dat u binnenkort op vakantie gaat.
  • Waardevolle spullen (laptop, sieraden, autosleutels) in het zicht laten liggen. Berg ze op (voor inbrekers) onlogische plaatsen op, uit het zicht, of in een aan de grond of muur bevestigde kluis.
  • Ladders, tuinstellen of afvalcontainer in uw tuin achterlaten. Daarmee klimt een inbreker snel naar (dak)ramen en hoger gelegen balkondeuren. Berg ze daarom op in schuur of garage als dat kan.
  • Gordijnen de hele dag dichtlaten. Zo is vrij snel duidelijk dat er niemand in huis is. Vraag daarom iemand om ze overdag te openen en ’s avonds te sluiten. Vraag ook of iemand de brievenbus elke dag leegt.
  • Via bijvoorbeeld Facebook en Twitter uitgebreid melden dat u op vakantie bent. Zorg in elk geval tenminste dat uw profiel en berichten alleen voor genodigden zichtbaar zijn.

Wat kunt u wel doen?

  • Zorg ervoor dat donkere plaatsen rondom uw woning (voordeur, oprit, tuinpad, achterdeur, achtertuin) voldoende verlicht zijn.
  • Zorg voor voldoende verlichting op de juiste momenten (avond) in uw woning. Sluit bijvoorbeeld een paar lampen in uw huis aan op een tijdschakelaar. Stel de tijdschakelaar in op verschillende tijdstippen. Zo lijkt het of er altijd iemand aan aanwezig is.
  • Maak uw woning inbraakproof. Kijk voor meer informatie op www.inbraakproof.nl/moerdijk.
  • Moerdijk kent Buurtpreventieteams. Elk team ‘waakt’ over de leefbaarheid en veiligheid van een specifieke wijk. Heeft uw wijk al een Buurtpreventieteam? Of wilt u lid worden van een Buurtpreventieteam? Kijk dan op: Buurtpreventie.
  • En uiteraard zorgt u dat ramen en deuren goed gesloten zijn en dat sleutels goed opgeborgen zijn 

En verder….

Als politie en gemeente doen we ons uiterste best om de kans op inbraken zo klein mogelijk te maken. Maar dat kunnen we niet alleen! Ook uw rol is belangrijk. Behalve deze tips kunt u alert zijn op bijvoorbeeld vreemden die ineens veel rondkijken in de buurt. Ziet u iets verdachts? Twijfel dan niet en bel meteen de politie op 112.

Meer weten? www.politiekeurmerk.nl