Moerdijk gaat afvalsysteem eerder evalueren

Geplaatst: 19-7-2018

Kan het gft wekelijks worden opgehaald in de zomer? Die vraag stelden inwoners van de gemeenten Breda en Moerdijk de afgelopen weken regelmatig. Breda maakte vorige week bekend per 2019 wekelijks gft op te halen in de zomermaanden. Moerdijk evalueert dit jaar het systeem.

Breda en Moerdijk hebben hetzelfde inzamelsysteem. Maar dat betekent niet dat Moerdijk automatisch Breda volgt, stelt Jack van Dorst, die als wethouder afvalinzameling in zijn portefeuille heeft. “In Breda spelen andere problemen dan in Moerdijk. We maken onze eigen keuzes, afgestemd op de wensen en behoeften van onze eigen inwoners.”

Raad aan zet

Het inzamelsysteem is het afgelopen jaar ingevoerd. Gepland was om eind 2018 te evalueren. Van Dorst wil die evaluatie vervroegen. “Wekelijks gft inzamelen in de zomer is ook voor Moerdijk een optie. Het is aan de gemeenteraad om daarover te beslissen. Vaker ophalen kost geld. Daarover moeten we tijdig een besluit nemen. Zodat we
– mocht de raad aanpassingen willen – die verandering al volgend jaar kunnen doorvoeren.”

Onder controle

Andere problemen die in Breda spelen, zijn in Moerdijk veel minder aan de orde. Van Dorst: “90% van de ondergrondse containers voor restafval wordt tweemaal per week geleegd. Daardoor krijgen we nauwelijks klachten over overvolle bakken.”

Ook in Moerdijk belandt er weleens afval naast de bak, maar het aantal meldingen daarover valt mee: “Als het er drie per maand zijn, is het veel. De ervaring leert dat het meestal gaat om afval van passanten die geen pasje hebben voor de bak. Vaak gooien buurtbewoners zo’n verdwaalde zak zelf in de container. Natuurlijk houd je incidenten. Krijgen we er een melding over, dan gaan we eropaf, ook op zaterdag.”

Op weg naar de 100

Met het nieuwe afvalsysteem wordt restafval optimaal gescheiden van herbruikbare grondstoffen, zoals papier, plastic en glas. Van Dorst: “Bij de invoering gooide de gemiddelde inwoner van de gemeente Moerdijk 252 kilo restafval weg. Uiteindelijk streven we naar 100 kilo per jaar.”