Moerdijkse maatschappelijke ondersteuning wordt prima gewaardeerd

Geplaatst: 4-7-2018

Een ruime meerderheid van de Moerdijkers is erg te spreken over de maatschappelijke zorg of ondersteuning die men van de gemeente krijgt. Dat blijkt uit onderzoek van de gemeente naar ervaringen van cliënten. Ruim driekwart (79%) vindt de kwaliteit goed en is tevreden over de snelheid van de ondersteuning. 81% zegt zich beter te kunnen redden door de geboden ondersteuning.

In het kort

  • Jaarlijks cliëntervaringsonderzoek Wmo inwoners Moerdijk: goede beoordeling kwaliteit ondersteuning en behandeling hulpvraag.
  • De snelheid van het hulpaanbod, het gevoel serieus genomen te worden, de kwaliteit van de ondersteuning en bij de hulpvraag passende ondersteuning worden allemaal goed en hoger gewaardeerd dan een jaar geleden.
  • Het onderzoek richt zich op inwoners die hebben aangeklopt met een hulpvraag met betrekking tot de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Voor het onderzoek zijn 825 cliënten benaderd, waarvan 393 cliënten de vragenlijst hebben ingevuld. Dit komt neer op een respons van 48%.

Keukentafelgesprek: 7,5

Het keukentafelgesprek, dat is de ontmoeting met de consulent van de gemeente waarin de persoonlijke situatie en eventuele hulp worden besproken, wordt gemiddeld met een rapportcijfer van 7,5 gewaardeerd. Ruim de helft van ondervraagden gaf zelfs een 8,0 of hoger. 

“Stijgende lijn in de waardering”

“Het is het derde jaar dat we dit onderzoek uitvoeren en duidelijk is dat er een stijgende lijn is in de waardering van onze maatschappelijke ondersteuning”, reageert verantwoordelijk wethouder Eef Schoneveld. “Belangrijk, want sinds de invoering van de Wmo in 2015 hebben we als gemeente nog meer verantwoordelijkheid gekregen voor de ondersteuning van inwoners die niet zelfredzaam zijn. Dat betekende ook een eigen systeem ontwikkelen en met elkaar zoeken naar de beste manieren om deze zorg en ondersteuning te bieden. Ik kan niet anders dan concluderen dat we op het goede spoor zitten. Een mooie opsteker voor de collega’s om op deze manier verder te gaan en te zorgen dat we dit vasthouden en waar mogelijk nog verder verbeteren.”

Factsheet onderzoek Wmo