Renovatie voormalig stadhuis Klundert vordert gestaag

Geplaatst: 30-7-2019

Nieuwsbericht afbeelding

Sinds april zijn veel mensen dagelijks in touw om het voormalig stadhuis Klundert in oude glorie te herstellen. De glas in lood ramen worden vervangen en er vindt groot onderhoud plaats. Daarbij is de oorspronkelijke staat van het pand uit 1621 het uitgangspunt. Dat betekent soms een onverwachte wending.

Recent kwam de erfgoed bouwkundige van Van Hoogevest Architecten erachter dat de kleur van de luiken deels niet de oorspronkelijke kleur is. Er is historisch onderzoek gedaan om de oorspronkelijke kleur van de luiken zo precies mogelijk te benaderen. Toen bleek dat de luiken, bij de restauratie in de jaren 50 van de vorige eeuw, deels een andere kleur hebben gekregen. Het deel dat sinds 1953 wit is, had oorspronkelijk een blauwe kleur. Uit de archieven blijkt niet waarom men destijds de keuze voor wit heeft gemaakt. Ook Heemkundekring Die Overdraghe kan hier geen verklaring voor geven.

Historisch meest verantwoorde keuze

Wethouder Schoneveld: “Een onverwachte wending, zo kun je het wel noemen. Wij hebben hier dan ook nadrukkelijk over gesproken met de Monumentencommissie. Alle deskundigen zijn echter unaniem: blauw is historisch de meest verantwoorde keuze. Het college van B&W volgt het advies van de experts. De luiken krijgen de oorspronkelijk kleur terug. Wel wordt de witte achtergrondkleur vervangen door het blauw. Ik realiseer me dat het even wennen zal zijn, maar willen we het gebouw écht in oude glorie herstellen dan kun je niet anders dan deze keuze maken.”

Asbesthoudende kit

Nog een wending maar van iets minder plezierige aard is het aantreffen van asbesthoudende kit aan de buitenzijde van het gebouw bij 62 houten kozijnen. De kit zit verborgen tussen de kozijnen en het natuursteen en kwam tevoorschijn tijdens de werkzaamheden. De onvermijdelijke sanering brengt extra kosten van circa € 29.000,- met zich mee. De post onvoorziene kosten is ontoereikend. De gemeenteraad is hier inmiddels van in kennis gesteld. Om de vertraging voor dit onderdeel zo klein mogelijk te houden, is de sanering al in gang gezet en werkt de saneerder tijdens de bouwvakvakantie door. Het hele werk is volgens planning rond 1 oktober gereed.