Ondersteuning van Stichting Leergeld nodig om mee te doen aan activiteiten? Het kan!

Geplaatst: 15-7-2021

Aanzienlijk minder gezinnen in Moerdijk dienden afgelopen jaar een aanvraag in bij stichting Leergeld Noord-West Brabant voor (financiële) ondersteuning. Terwijl de behoefte daaraan, juist in de coronaperiode, alleen maar groter is geworden, is de overtuiging van stichting en de gemeente Moerdijk. Daarom besloten ze de stichting en de hulp die ze biedt aan gezinnen met een lager inkomen met schoolgaande kinderen nog eens extra onder de aandacht te brengen. Alle Moerdijkse basisscholen ontvangen een ‘Leergeld-toolkit’ met daarin alle informatie. Basisschool De Toren in Zevenbergen en basisscholen De Rietvest en Het Bastion in Klundert waren de eerste twee basisscholen: directeur Joke van Sliedregt van De Toren kreeg van wethouder Danny Dingemans de Leergeld-toolkit en Annelieze Heijliger (vicevoorzitter van de stichting) gaf het eerste exemplaar aan directeur Marco van Bers van De Rietvest en Het Bastion.

Stichting Leergeld Noord-West Brabant ondersteunt gezinnen met een inkomen tot en met 120% van het bijstandsniveau met bijdragen, zodat hun schoolgaande kinderen toch kunnen meedoen op school en daarbuiten. Het gaat dan om financiële steun om bijvoorbeeld schoolspullen of een fiets te kunnen kopen, of om deel te kunnen nemen aan schoolactiviteiten, te kunnen sporten bij een vereniging of ballet of muzieklessen te kunnen volgen. Maar kinderen kunnen ook een computer krijgen. Kinderen die van het primair onderwijs naar het voortgezet onderwijs gaan kunnen in aanmerking komen voor een fiets, een schooltas en extra schoolbenodigdheden, het zogeheten “Schoolstartpakket” De gemeente Moerdijk subsidieert het werk van de stichting.

Helpen om toch mee te kunnen doen

“De coronabeperkingen hebben ervoor gezorgd dat de stichting en het werk dat ze doet afgelopen jaar letterlijk wat uit beeld zijn verdwenen”, legt wethouder Danny Dingemans uit. “Doordat veel activiteiten geen doorgang konden vinden zijn er in die periode de helft minder aanvragen voor ondersteuning ingediend. Ook konden de intermediairs geen huisbezoeken afleggen waardoor ook minder bekendheid aan de vele mogelijkheden van ondersteuning kon worden gegeven. Maar de coronaperiode heeft er ook voor gezorgd dat meer gezinnen in de financiële problemen komen. Belangrijk dus om de stichting en de hulp die ze biedt nog eens goed in de schijnwerpers te zetten. Want of het nu het verstrekken van een computer is, of het betalen van schoolboeken of de kosten van het jaarlijkse schoolreisje: het kan allemaal. En juist in deze tijd waarin we het steeds vaker hebben over kansenongelijkheid kan de stichting kinderen helpen om toch mee te kunnen doen.” Want nu meedoen is straks meetellen.

Alle Moerdijkse scholen krijgen de “Leergeld-toolkit” deze bestaat uit een krant met uitleg over de stichting en haar werk, posters, brochures en een flyer voor de musical van Paul van Loon voor groep 8. De hoop is om zo meer gezinnen en kinderen te bereiken die kunnen profiteren van de ondersteuning. Juist schoolbesturen en docenten kunnen daarbij een belangrijke rol spelen, omdat zij potentiële ‘kandidaten’ kunnen signaleren en doorverwijzen.

Meer weten? Kijk dan op www.leergeldnoordwestbrabant.nl