Ontdek Waterpoort in gemeente Moerdijk

Geplaatst: 13-6-2018

De tweede editie van het Waterpoort Weekend komt eraan! Drie dagen van vrijdag 15 tot en met zondag 17 juni vol grenzeloze belevingen rondom het Volkerak-Zoommeer. Wethouder Thomas Zwiers: ‘Een prachtig gebied dat het waard is om te ontdekken met een gemeenschappelijke geschiedenis op de grens van land en water. Waterpoort verbindt en brengt ondernemers, overheden en inwoners met initiatieven samen. Ook in onze gemeente vinden er in dit weekend bij diverse locaties activiteiten plaats’.

Belevenissen in volgelvlucht

1. Zevenbergen: ’n Bietje Koekoek aan de waterkant

Op zaterdag 16 juni van 11.00 tot 21.00 uur en zondag 17 juni van 11.00 uur tot 19.00 uur. Dit waterfestijn vindt plaats nabij de voormalige suikerloods (pulphal). Een evenement waar jong en oud, inwoners en agrariërs elkaar kunnen ontmoeten en water en cultureel erfgoed kunnen (her)beleven. Op het programma staat onder andere een drakenbootrace, braderie/streekmarkt inclusief boerenvaderdaglunch, speciale ‘Bietje Stoer’ vaderdagactiviteiten, dorpsstrand met foodtrucks en plaatselijke bierbrouwers en muzikaal en cultureel programma. Wethouder Désirée Brummans opent het evenement op zaterdag 16 juni om 11.15 uur. Zij vraagt aandacht voor het belang van groene tuinen en geeft het startschot voor de Groenste tuin-wedstrijd.

2. Willemstad: Beleef de historische Stelling van Willemstad

Op vrijdag 15 juni en zaterdag 16 juni vanaf 10.00 uur. De Zuiderwaterlinie, waarvan de Stelling van Willemstad onderdeel is, is de oudste en langste waterlinie van Nederland. In de Stelling van Willemstad is van alles te beleven: bij Fort Sabina in Heijningen is een speciaal Landkunstexpositie te bewonderen. Negen jonge kunstenaars leggen met hun werk de verbinding tussen het verleden, heden en de toekomst van Fort Sabina.
Op zaterdag 16 juni van 13.00 tot 15.00 uur is de opening van de expositie door wethouder Thomas Zwiers. Daarna is de expositie tot en met 28 oktober te bezoeken. De openingstijden zijn woensdag t/m zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur. Daarnaast kun je bij Fort Sabina met het pontje naar Ooltgensplaat en Fort Prins Frederik op Goeree-Overflakkee.

Het Mauritshuis, unieke parel van gemeente Moerdijk, groeit als uitvalsbasis voor de Stelling van Willemstad! In het Mauritshuis is er onder andere een unieke expositie van de Gastelse kaart en Mauritskaart (1565-1590) en de nieuw ontwikkelde Canonkamer te bezichtigen. In de Canonkamer komen de verhalen samen over de personen die belangrijk zijn geweest voor stad en omgeving, de band tussen de Oranjes en het Mauritshuis en de gebeurtenissen die ervoor hebben gezorgd dat Willemstad zijn prachtige stervormige uiterlijk kreeg.

3. Heijningen-Willemstad-Klundert-Oudemolen: Watersnoodfietsroute Moerdijk

Op zaterdag 16 juni en zondag 17 juni van 11.00 uur tot 17.00 uur. Startpunten langs de route zijn Nationaal Vlasserij- en Suikermuseum in Klundert, stichting Watersnoodwoning-Museum in Heijningen, B&B/Theetuin/Proeverij Floris&Sabina in Heijningen, Fort de Hel in Willemstad en de Prullenkast in Oudemolen. Op vrijdag 15 juni van 10.00 uur tot 11.00 uur is de officiële opening van de route door wethouder Thomas Zwiers bij het Vlasserij- en Suikermuseum in Klundert.

Deze fietsroute, die tijdens het Waterpoortweekend voor het eerst kan worden gefietst, leidt langs zichtbare sporen en monumenten van de Watersnoodramp 1953. De route kan vooraf worden gedownload via www.waterpoortwerkt.nl en is gratis te verkrijgen bij de Gastheren langs de route. De route is na het Waterpoortweekend het gehele jaar af te leggen: let in dat geval wel op de openingstijden van de locaties.

4. Fijnaart: Open huis fruitbedrijf Roks

Op vrijdag 15 juni van 09.00 uur tot 16.00 uur en zaterdag 16 juni van 09.00 uur tot 14.30 uur is er een open huis bij fruitbedrijf Roks. In de polder de Oude Appelaar ligt Fruitbedrijf Roks en Roks Streekwinkel. Hier kunnen belangstellenden tijdens het Waterpoortweekend rondlopen door de fruitboomgaard, de streekwinkel bezoeken en iets nuttigen op het terras. Ook geven de eigenaren graag een rondleiding.

5. Oudemolen: ‘High tea’ met de kano bij de Prullenkast

Op vrijdag 15 juni, zaterdag 16 juni en zondag 17 juni van 11.00 uur tot 17.00 uur. Graag van tevoren aanmelden voor de high tea (info@deprullenkast.nl / 06-12849181, € 27,50 per persoon). Een unieke kans om de kreek ’t Breede Gat vanaf het water te verkennen!

Kijk op www.waterpoortweekend.nl voor het volledige programma met alle locaties en activiteiten en begin met de voorpret. Dus zet het in je agenda en volg @WaterpoortWerkt op facebook! Het Waterpoort Weekend is een samenwerking van Waterpoort Werkt en IVN Natuureducatie.