Ontwerp pallet levert leerlingen helikoptervlucht op

Geplaatst: 11-4-2017

Een aluminium pallet, “met kraag”, geschikt om offshore onderdelen van pakweg 400 graden Celsius te vervoeren. Én ook nog eens bij elkaar op de pallet te houden. Met dit zelf ontworpen Innovative Pallet wonnen de Moerdijkse leerlingen Daan Krijnen, Alesi de Geest, Kelsey Jansen en Joost Schreurs de Technasium Award 2017. Hun prijs: een helikoptervlucht.

Elf groepen Havo 5-leerlingen en vier groepen vwo 6-leerlingen van het Zevenbergse Markland College legden de zogenaamde ‘meesterproef’ af. Voor een opdrachtgever zochten ze een innovatieve oplossing voor een vraagstuk. De leerlingen volgen onderwijs aan het Technasium; havo en vwo-leerlingen specialiseren zich hier in de technische vakken. Op deze manier vergroten ze hun kansen bij een volgende stap naar het hoger onderwijs. En kiezen ze hopelijk voor een carrière in Moerdijk, waar veel bedrijven grote behoefte hebben aan hoger opgeleid technisch talent.

Veelzijdigheid van techniek

Juryvoorzitter Thomas Zwiers roemde het “hele hoge niveau” van de vijftien inzendingen. “Ze laten bij uitstek de veelzijdigheid van techniek zien: aan de ene kant de ‘harde kant’ van de chemie en geneeskunde, en aan de andere kant de ‘zachtere kant’ van bijvoorbeeld het innovatief inrichten van ruimten.” En wat de winnaars betreft: “die zijn erg vernieuwend bezig geweest, en hebben een geweldige oplossing gecreëerd die hopelijk ook toepasbaar zijn in de praktijk.”

Tweede en derde prijs

Opdrachtgever van het winnende team is National Oilwell Varco uit Etten-Leur. De tweede prijs werd door de jury toegekend aan de groep leerlingen die in opdracht van Looman Salades een nieuwe basissaus voor salades ontwikkelde. De derde prijs ging naar een zelfsturende sleepboot, ontworpen in opdracht van Damen Shipyards.