Pendeldienst tijdens drukke weekenden Willemstad

Geplaatst: 13-5-2016

De grote toestroom van dagjesmensen in Willemstad tijdens mooie dagen, zorgt voor parkeerproblemen rond de vesting. De gemeente Moerdijk start daarom met een pendeldienst tijdens drukke weekenden in Willemstad. Bezoekers van Willemstad kunnen parkeren op het terrein van Rijkswaterstaat bij de Volkeraksluizen. Vandaar worden zij met pendelbusjes naar de vesting gebracht. De pendeldienst wordt tijdens het pinksterweekend voor het eerst ingezet.

Parkeerproblemen

De parkeerdruk in Willemstad is al langere tijd een probleem. Op mooie zomerse dagen zijn de parkeerplaatsen op het havenhoofd en bij jachthaven de Batterij vaak snel vol. Veel bezoekers van Willemstad rijden daardoor lang rond op zoek naar een parkeerplaats in en rond de Vesting. De gemeente werkt aan structurele oplossingen om meer parkeergelegenheid te bieden voor recreanten en bezoekers van Willemstad. Om overlast in en rond de vesting te beperken en het voor iedereen mogelijk te maken om op mooie dagen te genieten van de prachtige vesting is een tijdelijk oplossing voor de parkeerproblemen op korte termijn noodzakelijk. De gemeente heeft daarom met Taxi Goverde uit Zevenbergen afspraken gemaakt over de inzet van pendelbusjes tijdens de weekenden en op feestdagen. Daarnaast is de gemeente ook bezig om aanvullende oplossingen voor het parkeervraagstuk te onderzoeken.

Pendeldienst

Tijdens het drukbezochte Shantykorenfestival in 2015 heeft de gemeente eerder al een pendeldienst ingezet. De ervaringen daarmee waren zo positief dat bekeken werd of deze service tijdens het toeristisch seizoen mogelijk ook een oplossing kan bieden. Deze week heeft de gemeente overeenstemming bereikt met Taxi Goverde voor een proefperiode van een maand, te beginnen op 1e Pinksterdag. Als de pendeldienst een succes blijkt te zijn, wordt deze mogelijk tijdens het hele verdere seizoen ingezet.

Proefperiode

De proefperiode loopt van 15 mei tot en met 6 juni. De pendeldienst staat klaar op zondagen en op 2e Pinksterdag tussen 13 en 19 uur. Bezoekers aan de vesting worden met een bord gewezen op de mogelijkheid om bij de sluizen te parkeren en van de gratis pendelbus gebruik te maken. De pendelbus brengt bezoekers van het parkeerterrein bij het sluizencomplex tot het havenhoofd bij de ingang van de vesting. Bij grote drukte worden extra bussen ingezet.