Situatie op de Markweg in Standdaarbuiten

Geplaatst: 1-8-2017

De afgelopen dagen zijn er bij de gemeente verschillende meldingen binnengekomen over steenslag op auto’s. Dit naar aanleiding van de uitgevoerde werkzaamheden op de Markweg in Standdaarbuiten. Op deze weg is vorige week een nieuwe slijtlaag aangebracht.

Een slijtlaag is een dunne laag steentjes die op een bestaande verouderde asfaltweg wordt aangebracht. Dit gebeurt met behulp van lijm. We doen dit om op een snelle manier de verouderde asfaltweg veilig te houden. Een slijtlaag heeft als doel om scheurtjes dicht te maken en oneffenheden egaal te maken. Daarmee wordt het asfalt geconserveerd en beschermd tegen de weersinvloeden en UV-straling. Wanneer je geen slijtlaag aanbrengt op verouderd en gescheurd asfalt dan kunnen de scheurtjes zich vullen met water. Dit kan uitzetten, bijvoorbeeld door vorst. Daardoor kan het asfalt verder scheuren met alle mogelijke gevolgen van dien. Een slijtlaag moet dus feitelijk erger voorkomen en zorgen voor een veilige weg.

Wat zijn de nadelen en hoe wordt de overlast beperkt?

Na het aanbrengen is het nodig om de nieuwe slijtlaag ‘in te rijden’. Dit kan de eerste paar dagen overlast veroorzaken door overtollig losliggend split. Als er op de slijtlaag geremd wordt kunnen er hoopjes losse steentjes ontstaan. De overlast (die er altijd is) proberen wij altijd zoveel mogelijk te beperken. Dit doen wij door de volgende werkwijze te hanteren:

  • Slijtlaag met split zijn snel aangebracht en direct ingewalst.
  • Wij waarschuwen de weggebruikers voor slipgevaar en opspattend split met behulp van waarschuwingsborden.
  • De losse steentjes moeten worden ingereden door het verkeer voor het beste resultaat.
  • Het overtollige split wordt na enkele dagen verwijderd.
  • Met name op fietspaden blijft er meer losliggend split liggen en wordt nog een keer extra geveegd om het overtollige split te verwijderen. Het oppervlak is daarna goed.

Op de Markweg is afgelopen vrijdag en gisteren extra geveegd.

Schade?

Heeft u schade door steenslag? Meld dit dan bij uw eigen verzekering! Als u zich aan de aanbevolen snelheid heeft gehouden, leveren de steentjes geen schade aan de lak op. Vaak wordt steenslag veroorzaakt door de inhalende of tegemoetkomende auto’s, deze zijn verantwoordelijk voor de schade.