Column wethouder Eef Schoneveld: Vakanties, zon…zwembaden weer open!

Geplaatst: 17-5-2016

Een nagenoeg strakblauwe lucht, bomen bloeien prachtig en de zon schijnt uitbundig. Terwijl ik dit schrijf genieten veel mensen van de meivakantie. Het lijkt de opmaat naar een prachtige zomer. Zo eentje van lange zwoele avonden samen op het terras, al dan niet met de barbecue aan of genietend van een glas goede wijn. Voldaan van de dag, rozig van het buiten zijn en…van het zwemmen. Want het kan weer! Na stevige en broodnodige discussies, omgeven door emoties en zelfs een demonstratie, is het zwemmen in gemeente Moerdijk voor de komende jaren gewaarborgd.

Het Buitendiep in Willemstad is vanaf deze week weer vol in bedrijf, met dank aan de inzet van een grote groep actieve vrijwilligers. Stichting Ons bad is eigenaar en exploitant. In Fijnaart kun je terecht in de Oester, ook dit bad wordt geëxploiteerd door vrijwilligers die zich belangeloos inzetten. Mensen die zich verdiepen in alles wat er bij het beheer van een zwembad komt kijken en de handen uit de mouwen steken. Ze maken het zwemmen in de buurt mogelijk.

Bij de andere twee baden, De Bosselaar in Zevenbergen en de Niervaert in Klundert, is de nieuwe exploitant Optisport aan zet. Ook hier spelen plaatsgenoten een stevige rol: zo zetten de Vrienden van Zwembad De Bosselaar zich in voor de verkoop van abonnementen en zoeken ze sponsoren voor het verbeteren van het bad. In Klundert slaan inwoners de handen ineen met verenigingen die het bad gebruiken. Ze adviseren en inspireren met plannen en ideeën om steeds te verbeteren.

Het zijn bewonderenswaardige initiatieven, vormgegeven door hartverwarmende inzet. Waar ik dan ook veel respect voor heb. Het beroep op elkaars betrokkenheid en initiatieven wordt op alle fronten groter. Maar daarmee is het nog niet vanzelfsprekend. Niet als het gaat om exploiteren van een zwembad, maar ook niet als het gaat over - bijvoorbeeld - de was doen voor de buurman. We zeggen regelmatig dat we best trotser mogen zijn op Moerdijk, dat we oog moeten hebben voor al het moois van Moerdijk. Wel, ik ben trots op de vele, vele vrijwilligers!