Van wasmachine tot boor – inzamelactie op milieustraat

Geplaatst: 28-10-2016

Wist u dat een oude wasmachine vol grondstoffen zit voor nieuwe producten? Ook in boormachines, afstandsbedieningen, computers en spaarlampen zitten grondstoffen. Door apparaten en lampen (e-waste) te recyclen kunnen er nieuwe producten worden gemaakt van de grondstoffen die in uw ingeleverde apparaten en lampen zitten. Herbruikbare materialen zoals ijzer, aluminium, koper, glas en kunststof worden opnieuw gebruikt. Zo ontstaat er een cirkel van produceren, gebruiken, inleveren, recyclen en wederom produceren. Dit wordt een circulaire economie genoemd. Hierdoor maken we minder aanspraak op nieuwe grondstoffen en dit is beter voor het milieu.

Inzamelactie van Wecycle

Wecycle is in oktober gestart met een inzamelactie die loopt tot en met 31 december. U kunt het gehele jaar door uw oude apparaten en lampen inleveren bij de milieustaat in Klundert, maar tijdens de actieperiode kunt u op de milieustraat inchecken met uw smartphone. Hierdoor kunnen per gemeente punten worden gespaard via Wecycle. De 25 gemeenten met de meeste punten per inwoner winnen een sponsorcheque voor een goed doel. Dit wordt via Wecycle geregeld. Meer informatie kunt u vinden op de website van Wecycle, www.wecycle.nl.

Beter voor het milieu

Jaarlijks verdwijnt zo’n 35 miljoen kilo aan kleine apparaten en lampen in de vuilnisbak. Hierdoor gaan ze verloren voor recycling en verliezen we kostbare grondstoffen. Elektrische apparaten laat Wecycle voor 80 procent recyclen en spaarlampen zelfs voor 90 procent. Door recycling blijven de grondstoffen behouden en komen schadelijke stoffen niet in het milieu terecht.
Geef uw oude apparaat of lamp dus een nieuw begin en lever hem in op de milieustraat!
Voor tips over het scheiden van afval, kijk op www.moerdijk.nl/afval.