Vullen haven Zevenbergen gaat nog even duren

Geplaatst: 12-12-2020

Vrijdag stroomde het eerste water in de haven van Zevenbergen. Maar het gaat nog even duren voordat de haven vol is. Het antwoord op 4 veelgestelde vragen hierover.

Waarom is de haven dit weekend niet gevuld?

Donderdagavond 10 december, de avond voor het eerste water, liet aannemerscombinatie Strukton Civiel Zuid-Van den Herik aan de gemeente Moerdijk weten dat het hen niet lukt het eerste water in te laten via de stuw, zoals al weken het plan was.

Op vrijdagochtend 11 december is daarom de brandweer ingezet, zodat het eerste water toch zou stromen op de afgesproken dag. De brandweer pompte zo’n 1 miljoen liter water in de haven, in totaal is zo’n 20 miljoen liter nodig om de haven te vullen.

Wanneer komt de rest van het water in de haven?

Voor het einde van dit jaar. Volgens het contract moet de haven uiterlijk 31 december 2020 worden opgeleverd.

Klopt het dat de gemeente Moerdijk een conflict heeft met de aannemer?

Nee, wat de gemeente Moerdijk betreft is er geen conflict. Maar zoals de burgemeester het afgelopen vrijdag verwoordde: “We hebben nog wel wat discussie te gaan.” Er is verschil van inzicht over een aantal zaken. In het contract staan afspraken over hoe we daarmee omgaan. Die procedure volgen we nu. We hebben er het volste vertrouwen in dat we tot een uitkomst komen binnen de kaders van het contract.

Is er een relatie tussen die verschillen van inzicht en het vullen van de haven?

Zoals gezegd meldde de aannemer dat een technisch probleem het inlaten van het water op 11 december verhinderde.

We leggen geen verband tussen het oplossen van de openstaande zaken in het contract en het afwerken van het project: op het bouwterrein wordt gewoon doorgewerkt.