Waterbus tussen Willemstad en Tiengemeten - Pilot in juli en augustus

Geplaatst: 17-6-2016

Normaal gezien is het een hele tour om het Speelnatuurgebied Tiengemeten in de Hoeksche Waard vanuit Willemstad te bezoeken. In de maanden juli en augustus van deze zomer kan dat op een eenvoudige, snelle en leuke manier. Als proef vaart op elke woensdag vanaf 11:00 elk uur een catamaranpendeldienst. Een kaartje kost € 4,-.

De waterbus zal aanleggen bij een steiger achter restaurant VISTA en de Batterij. De steiger wordt gefinancierd door de Waterbus van Aqualine, gemeente Moerdijk, Waterpoort en het Droomfondsproject Haringvliet. Deze aanlegplaats staat geheel los van eventuele ontwikkelingen om de aanleg van cruiseschepen mogelijk te maken. Dat is op deze plek niet meer aan de orde.

Niet aangemeerd in de haven

Er is overleg geweest met de stadsraad Willemstad en Zicht op de Overkant over het initiatief van de Waterbus. De waterbus die 9 meter breed is en 25 meter lang, is steeds maar kort aangemeerd in Willemstad. Elk uur steeds ongeveer vijf minuten voor het brengen en halen van passagiers. De catamaran ligt niet voor langere tijd aangemeerd in de haven. Wethouder Zwiers: 'Met de pilot van de waterbus hopen we ook buiten de weekenden om meer bezoekers naar Willemstad te krijgen.'
Na de zomer vindt de evaluatie van de proef plaats. Dan wordt bekeken of het wenselijk en mogelijk is om de Waterbus ook de komende jaren zal varen tussen Willemstad en Tiengemeten.

Achtergrondinformatie

De Waterbus vaart deze zomer extra routes langs de schitterende natuur van het Hollandsch Diep en Haringvliet en zal onder andere stoppen op het eiland Tiengemeten. Dit eiland ligt in het Haringvliet en is normaal gesproken alleen met de veer vanaf Nieuwendijk te bereiken. Op het eiland wonen slechts een paar inwoners, is een zorgboerderij en voornamelijk heel veel natuur. Deze natuur is de afgelopen tijd populairder geworden, mede dankzij de vele activiteiten die Natuurmonumenten op het eiland organiseert.. Naast de halte op Tiengemeten, zal de Waterbus met andere routes namelijk ook stoppen in Hellevoetsluis, Middelharnis, Stellendam en Willemstad.