Zevenbergse haven half december vol water

Geplaatst: 18-11-2020

Na bijna twee jaar bouwen is het zover: er komt water in de Zevenbergse haven. Het eerste water stroomt op vrijdagmiddag 11 december tussen de kades. Wethouders Désirée Brummans en Danny Dingemans kijken ernaar uit: “Dit is het moment waar we naartoe hebben gewerkt.”

“Wanneer komt het water?” Als de bouwers een euro kregen voor iedere keer dat deze vraag werd gesteld, had de haven zichzelf inmiddels terugverdiend. Het antwoord is sinds nu bekend: vrijdagmiddag 11 december. Om 13.30 uur opent burgemeester Jac Klijs van Moerdijk de klep van de nieuwe stuw aan de Kristallaan, waarna het water rustig en gecontroleerd naar de haven stroomt.

Vanaf de andere kant

Als de haven straks klaar is, stroomt het water vanaf de Roode Vaart bij de suikerfabriek richting Zevenbergen. Het inlaten van het water gebeurt vanaf de andere kant: via de nieuwe stuw naast het gebouw van Woonkwartier. “Die stuw zetten we een klein stukje open”, verduidelijkt Werner Voermans, technisch manager van het project. “Op die manier kan het water via de grote duiker geleidelijk de haven in vloeien. Als we het water met grote kracht laten binnenstromen, spoelt de bodem weg. Dat willen we natuurlijk voorkomen.”

Beetje bij beetje

Geen donderend geraas dus, of andere spectaculaire taferelen. De haven vult zich gedurende het weekend rustig en geleidelijk met water. Tijdens dat vullen is de duiker onder de N285 nog afgesloten. In de week erna wordt deze buis geopend. Vanaf dat moment zijn het noordelijke en zuidelijke deel van de Roode Vaart weer met elkaar verbonden en stroomt het water.

Gezond verstand

Wethouder Danny Dingemans: “Natuurlijk hadden we er graag een feestelijk moment van gemaakt, maar in coronatijd zit dat er niet in.” “We doen ook een beroep op het gezonde verstand van mensen”, vult zijn collega Désirée Brummans aan: “Kom niet massaal kijken bij de start. Het inlaten gaat heel geleidelijk, dus er valt niets spectaculairs te zien.”Om mensen toch de gelegenheid te geven om het vullen te volgen, werkt de gemeente aan een livestream via YouTube. Daarover wordt later meer bekend.

Zoet water voor West-Brabant

Met de heropening van de haven in het centrum van Zevenbergen wordt de waterverbinding van de Roode Vaart hersteld. Zo wordt een extra aanvoerroute gecreëerd van zoet water voor West-Brabant. De heropening van de haven is een gezamenlijk project van de gemeente Moerdijk met het waterschap Brabantse Delta en de provincies Noord-Brabant en Zeeland. Naast deze partners is het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een belangrijke financier van de haven.