Column burgemeester Klijs - Overlast en drugs? Meld het!

Geplaatst: 29-5-2019

Nieuwsbericht afbeelding

We kunnen, willen en gaan er niet meer omheen: de aanpak van drugsoverlast. Help mee!

Het is bekend: Brabant en Limburg zijn grootleveranciers op drugsgebied. In de dagelijkse praktijk is het te zien aan – bijvoorbeeld - drugsafval dat gevonden wordt. Een nog opvallender vondst was pasgeleden natuurlijk de ‘drugsboot’ in Moerdijk, die landelijke aandacht kreeg. Dat was ook wel een van de meest bijzondere vondsten die ik afgelopen jaren heb meegemaakt. Bijzonder door de grootte en inrichting van de boot, maar ook door de plaats ervan: midden in de bewoonde wereld, midden in een haven, pontificaal en brutaal tussen vissersboten en andere beroepsvaart. Zó dichtbij komen drugs en daarmee drugsoverlast dus.

Als je het gevoel hebt dat er iets niet klopt…

Sinds 1 januari 2019 geeft de wet mij als burgemeester (en daarmee verantwoordelijke voor openbare orde en veiligheid) de bevoegdheid om naast woningen ook andere panden te sluiten als blijkt dat daar voorwerpen en stoffen aanwezig zijn die gebruik kunnen worden voor het telen of maken van drugs. Een belangrijke stap in de strijd tegen drugs en overlast door drugs. Maar met wetten en bevoegdheden zijn we er niet. Wat misschien nog veel belangrijker is, is oplettendheid. Oplettendheid en natuurlijk: melden!

…dan is dat vaak ook zo

Vaak zie je zaken waarvan je al een beetje aanvoelt dat het niet helemaal goed zit. Dat was ook zo bij de drugsboot: in de krant vertellen getuigen dat ze al wel eens wat vraagtekens hadden. Door de hoeveelheden water en gasolie die gebunkerd werden, bijvoorbeeld. Het zijn die kleine dingen, waar je al even je wenkbrauwen bij fronst. Wat doe je daar mee? Je wil niet te snel iets melden, maar ergens weet je ook wel dat het niets oplost door niets te doen. Daarom wil ik ook hier weer oproepen: zie, hoor of ruik je iets verdachts? Meld het dan. Bij de Boa, de (wijk)agent of Meld Misdaad Anoniem (telefoonnummer 0800 7000).

Want: als je het gevoél hebt dat er iets niet klopt, dan is dat vaak zo. Kijk, bel en help. En voorkom drugsoverlast.