Moerdijk biedt oma, beste vriend of buurman de mogelijkheid om huwelijk te voltrekken

Geplaatst: 18-9-2019

Nieuwsbericht afbeelding

Het kan je opa zijn, of je broer of zus, of je baas, of misschien de buurman. Moerdijk biedt stellen met ingang van 1 oktober 2019 de mogelijkheid om hun eigen trouwambtenaar mee te brengen bij hun huwelijk of geregistreerd partnerschap. Tot dusver kon alleen een zogenaamde Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand (BABS) van de gemeente dat. Nu biedt de gemeente iederéén de mogelijkheid om zich te laten benoemen tot trouwambtenaar voor een dag.

“Op deze manier willen we koppels een extra optie bieden hun huwelijksvoltrekking zoveel mogelijk volgens persoonlijke smaak vorm te geven”, legt wethouder Jack van Dorst uit. “Daarom ook bieden we sinds kort in Moerdijk de mogelijkheid om in de open lucht trouwen. We zien dat men zoveel mogelijk zelf wil bepalen hoe de huwelijksvoltrekking er uitziet, en dus proberen wij daar zo goed mogelijk aan tegemoet te komen.”

Aantal voorwaarden

De ‘BABS voor 1 dag’ moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet hij of zij van onbesproken gedrag zijn en een VOG van maximaal 3 maanden oud kunnen overleggen. Hij of zij moet goed kunnen spreken in het openbaar en wordt beëdigd door de rechtbank. Tenslotte vraagt het wel wat voorbereiding: er moet uiterlijk vier maanden voor de huwelijksvoltrekking een officieel verzoek worden ingediend bij de gemeente Moerdijk.

Begeleiding

Spannend, of bang om fouten te maken? Geen nood: de ‘BABS voor 1 dag’ wordt voor en tijdens de sluiting van het huwelijk begeleid door een ervaren BABS van de gemeente Moerdijk. Die ziet er op toe dat alle wettelijke formaliteiten in acht worden genomen en kan ondersteuning bieden wanneer dat nodig is. 

Extra inzet

Ook als u een eigen trouwambtenaar meebrengt betekent dat dat er nog wel kosten zijn; de beëdiging en begeleiding door de gemeente vraagt evengoed nog extra inzet waarvoor een bedrag in rekening wordt gebracht.