Belangrijk bezoek voor Bibliotheek VANnU

Geplaatst: 29-8-2019

Nieuwsbericht afbeelding

Afgelopen woensdag 28 augustus bracht Marianne van der Sloot, Gedeputeerde Samenleving, Cultuur en Erfgoed Noord-Brabant, een bezoek aan Bibliotheek VANnU in Zevenbergen. De reden van haar bezoek is de aandacht die de gemeente Moerdijk en specifiek de bieb schenkt aan dementie. Ook werden de plannen voor een dementievriendelijk Brabant in 2020 gedeeld.

Aandacht voor dementie past geheel bij de nieuwe koers van de bibliotheek. Daar waar voorheen het uitlenen van boeken belangrijk was, verbreedt de bibliotheek haar focus naar het sociale domein. De collectie blijft belangrijk, maar programmering en activiteiten die samen met lokale organisaties worden ontwikkeld, krijgen een steeds belangrijkere rol. De bibliotheek wordt een huiskamer, een plek om anderen te ontmoeten, kennis te delen en een plek om te zijn, voor iedereen en dus zeker ook voor mensen met dementie en hun omgeving.

De bibliotheek in Zevenbergen -al sinds vorig jaar in het bezit van het predicaat dementievriendelijke organisatie- heeft daarom het Geheugenhuis (dementheek) opgericht. Dit Geheugenhuis is er speciaal voor mensen met dementie en hun naasten, maar ook voor professionals en mantelzorgers. Zij kunnen hier terecht voor collectiematerialen zoals spelletjes, thematische rolkoffers, informatieve boeken, romans, films en kinderboeken over dementie. Ook is de Eerste-Hulp-Bij-Dementie-koffer te leen. Daarnaast organiseert de bieb uiteenlopende activiteiten samen met lokale organisaties zoals de Heemkundekring, Surplus en een lokale videograaf (films voor mensen met dementie). Zo was de bieb in april dit jaar het podium voor een provinciale kennis- en informatiebijeenkomst en staan er diverse activiteiten op de planning zoals een informatie- en belevingsmarkt op 20 september aanstaande.

De Gedeputeerde is tijdens haar bezoek aan de bieb ook bijgepraat over het Netwerk Dementievriendelijk Moerdijk en ontving uit handen van één van de netwerkpartners het recent gelanceerde Zorgpad (voor zorgprofessionals). Hierna deelden Stichting ZET en de PG-raad de plannen om Brabant in 2020 geheel dementievriendelijk te maken. Een grote uitdaging waarin belangrijke stappen worden gezet. 

Gedeputeerde Marianne van der Sloot besloot haar bezoek met een afsluitend woordje waarin ze vooruitblikte op haar periode als Gedeputeerde voor Brabant en haar ambitie uitsprak “De komende jaren krijgen steeds meer mensen te maken met dementie, niet alleen als patiënt, maar ook als naaste. Daar moeten we als maatschappij iets mee, vandaar ook het programma Dementievriendelijk Brabant 2020. Goed dat ook de bibliotheek daarin een rol pakt, dat past ook prima in de transitie die zij doormaken. Fijn dat ik daar uitgebreid over geïnformeerd ben in Zevenbergen.”