Column wethouder Thomas Zwiers - Supermarkt en nog meer

Geplaatst: 11-12-2019

Wat vind je belangrijk als je ergens woont of gaat wonen? Het huis, natuurlijk. Hoe veel kamers heeft het, is het levensloopbestendig, zit er wel of juist geen tuin bij, ligt het wel of niet bij een snelweg in de buurt. Maar net zo snel kijk je naar ‘Wat is er te doen?’. Zijn er winkels in de buurt, hoe is de sfeer in mijn woonplaats?

Een compleet winkelcentrum is niet altijd nodig. Maar je dagelijkse boodschappen kunnen doen en liefst nog wat méér maakt je (nieuwe) woonplaats wel extra aantrekkelijk. Ondanks dat we steeds meer en makkelijker online kopen blijft het juist wel handig als je in de buurt terecht kunt voor je dagelijkse boodschappen. Of voor nét dat potje kruidenmix dat je mist bij het koken. Winkels maken dat mogelijk, maken het aantrekkelijker om ergens te wonen. Dat maakt woonplaatsen levendig, gezellig en vertrouwd. Immers, tijdens het winkelen ontmoet je buurt- of plaatsgenoten en blijf je met elkaar verbonden.

Daarom vind ik het belangrijk dat we investeren in die zogeheten leefbaarheid. Investeren kan op verschillende manieren. Je denkt al snel aan geld, maar dat is niet het enige of automatisch het beste. Zo kijken we naar wat er kan met het centrum van Fijnaart, onderzoeken we recreatie bij de Bottekreek in Klundert en zoeken we in Willemstad naar oplossingen voor wonen en lang parkeren. Plannen op maat, dus. In werksessies gaan we de ideeën van inwoners, ondernemers, vastgoedeigenaren en ambtenaren verzamelen. Daar zit de grootste kracht: in het bundelen van ideeën en initiatieven. Zodat je samenhang krijgt. Bovendien: samen sta je sterker en houd je beter overzicht.

Iets anders waarvan ik overtuigd ben dat gaat helpen is het Ondernemersfonds. De gemeenteraad bespreekt dat idee (over)morgen in de raadsvergadering. Het idee is dat ondernemers zelf verplicht bijdragen en dat we dat als gemeente vermeerderen. Dat geld kan dan, bijvoorbeeld, gebruikt worden voor sfeerverlichting of activiteiten zoals braderieën of andere evenementen.